Vloerisolatie favoriet Rondom de Middenweg in Steenwijk

28 maart 2018

Bewoners van Oostermeenthe, Woldmeenthe en Nieuwe Gagels met serieuze interesse in isolatie werden op 22 maart op hun wenken bediend. Tijdens de bijeenkomst van buurtteam Energiek rondom de Middenweg in wijkcentrum De Oerthe gaven twee leveranciers een uitgebreide presentatie over wat je allemaal op dat gebied kunt doen. Wie wilde, kon direct een afspraak maken voor een offerte. Meedoen kan nog, kijk daarvoor op de buurtpagina.

Buurkracht img 20180322 wa0004
Lujan Veenstra van Belisol over glasisolatie

In het zaaltje van De Oerthe was met name de Oostermeenthe goed vertegenwoordigd. Wilfred Jongens van het buurtteam: “Deze wijk is in de jaren zeventig gebouwd, in de tijd dat isolatie net in opkomst was. De woningen in de andere twee wijken zijn van recenter datum en dus beter geïsoleerd.” Zeven bewoners hadden in februari meegedaan aan de warmtebeeldwandeling door de buurt. Van hun woning is toen een warmtescan gemaakt waarop te zien is waar warmte weglekt. Wilfred: “Bijna alle woningen verliezen warmte tussen kozijnen en muur. Ook onder de dakgoot zie je vaak een warmtelek. De leverancier legde uit dat het niet per se nodig is om alles volledig dicht te maken: je hebt ook ruimte nodig voor ventilatie.”

Weggezakte glaswol

De adviseur van BEVO legde uit wat spouwmuur-, dak- en vloerisolatie precies inhouden, wat de maatregelen opleveren en wat ze kosten per vierkant meter. Wilfred: “In de oude woningen in Oostermeenthe zijn de spouwmuren vaak gevuld met een glaswoldeken. Die kan na al die jaren een beetje verteerd zijn of weggezakt. De leverancier vertelde dat je je spouwmuur kunt laten bijvullen. Hij liet hoe hij daarvoor eerst de spouw inspecteert met een speciale camera. Hiervoor boort hij een klein gaatje tussen de stenen van de buitenmuur.”

Meer comfort

Vervolgens werden ook dak- en vloerisolatie belicht. Wilfred: “Voor vloerisolatie bleek verreweg de meeste belangstelling. Bezoekers stelden goede vragen en hadden zich duidelijk al vooraf in de materie verdiept. Een oudere heer vroeg zich af of isolatie voor hem nog wel zin had, omdat hij de investering nooit meer zou terugverdienen. Een legitieme vraag en goed dat hij hem stelde. Veel mensen focussen op geld, maar zeker vloerisolatie maakt je woning comfortabeler. Je hebt minder last van koude voeten en tocht over de vloer. Dat maakt de investering alleen al zinvol. Bovendien lever je een bijdrage aan een beter milieu.”

Duurzaam lenen

Lujan Veenstra van leverancier Belisol uit Steenwijk nam daarna het stokje over en gaf uitleg over de voordelen van aluminium en kunststof kozijnen met isolatieglas. Wilfred: “In Oostermeenthe zijn de bestaande houten kozijnen aan vervanging toe. Aluminium of kunststof is dan een mooi onderhoudsvrij alternatief. De investering voor een gemiddelde woning bedraagt zo’n € 20.000,-. De meeste mensen hebben dat bedrag niet op de plank liggen. Belisol wees de bezoekers erop dat je voor energiebesparende maatregelen een goedkope lening kunt afsluiten via Energiebespaarlening.nl. Een deel van de maandelijkse lasten kun je betalen uit de besparing op je energierekening.”

Mis de volgende bijeenkomst niet!

“Het was een geslaagde en geanimeerde avond”, concludeert Wilfred tevreden. “De bijeenkomst draaide om voorlichting en niet om verkoop. Maar sommige bezoekers waren zo enthousiast dat ze toch een afspraak maakten met een leverancier. Wellicht dat we later dit jaar nog een energiemarkt organiseren waar meer leveranciers uit de buurt zich kunnen presenteren. Op de planning hebben we ook nog een bijeenkomst over zonnepanelen staan. Data maken we nog bekend via de buurtpagina.”

Energiek Rondom de Middenweg

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Energiek Rondom de Middenweg