Vliegende start Kastelenbuurt met energiebesparing

22 augustus 2014

Buurkracht  mg 6902
Buurtteam Buurkracht Kastelenbuurt bereidt eerste acties voor.

In deze tijd van crisis en hoge brandstofprijzen wordt energie besparen aantrekkelijker. Toch komt het er in veel huishoudens niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee wat een investering oplevert. Om die hobbels weg te nemen, werken inwoners van de Kastelenbuurt samen met Buurkracht. Het doel: samen met de bewoners van de Kastelenbuurt in Oosterhout zorgen dat we minder energie verbruiken. Op 24 september kunnen inwoners zich vanaf 19.30 uur laten informeren tijdens een buurtbijeenkomst in basisschool De Torenschouw.

Bart Borstrok, Michiel van Rijnsoever en Jack Naalden trekken de kar en stellen zich tijdens de bijeenkomst voor. Ze vertellen over hun plannen en wat de buurt van hen kan verwachten. Buurkracht vertelt over makkelijker samen energie besparen met inzicht en concrete hulpmiddelen. Een onafhankelijke energieadviseur presenteert de resultaten van zijn onderzoek in de buurt. Bart Borstrok: “Tijdens de bijeenkomst leggen we uit wat Buurkracht inhoudt en willen we laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van energiebesparing. Veel mensen weten dat niet goed. En we presenteren die avond ook meteen een heel goed aanbod voor isolatie.”

Laagdrempelig

Het buurtteam trekt hij de kar. Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V., ondersteunt. Bijvoorbeeld door de besparingsmogelijkheden in de buurt te onderzoeken en bewoners te helpen bij het opvragen en beoordelen van offertes. Bovendien levert Buurkracht een geavanceerd online platform waar bewoners hun eigen energieverbruik nauwkeurig kunnen volgen en vergelijken met het gemiddelde van hun buren. Borstrok: “Als inwoners zich aanmelden op buurkracht.nl/oosterhout-kastelenbuurt dan zien ze welke maatregelen voor hen interessant kunnen zijn. En wij houden ze op de hoogte van de acties in onze buurt. Ook hebben wij als Buurkrachtbuurt in de afgelopen periode versneld gratis een slimme meter aangeboden gekregen. Via hun persoonlijke pagina krijgen buurtgenoten inzicht in hun energieverbruik en kunnen ze dit vergelijken met het gemiddelde uit onze buurt.”

Samen besparen loont

Buurkracht is inmiddels in ruim 30 buurten actief. Samen doen betekent het verdelen van werkzaamheden. En hoe meer mensen er mee doen, hoe voordeliger het is. “Wij beslissen zelf welke maatregelen we aanpakken en als inwoner bepaal je zelf of en aan welke maatregel je wilt meedoen. Je bent nergens toe verplicht”, aldus Bart Borstrok. Het buurtteam hoopt veel inwoners te begroeten op 24 september.

Kastelenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Kastelenbuurt