Vledderveen neemt eerste stap in samen energie besparen

30 mei 2016

20 eigenaren van de 170 woningen in Vledderveen waren vertegenwoordigd op de eerste dorpsbijeenkomst over energiebesparing op 26 mei in Dorpscentrum De Heidehoek. Op het programma stond een kennismaking en een inventarisatie: daarmee willen de dorpsbewoners zelf graag aan de slag. Vooral zonnepanelen blijken favoriet. Dat sluit mooi aan bij het plan van het buurtteam: eerst focussen op grotere maatregelen, zoals isolatie en zonnepanelen. Daarna op energiezuinig gedrag.

Buurkracht bb vledderveen
Dorpsbijeenkomst Vledderveen

Na een kort welkom door Peter Moeken, Peter Stuiver en André Jutte van het buurtteam vertelde buurtbegeleider Marjan Hendriks meer over Buurkracht. Zij liet zien wat Buurkracht kan betekenen voor energiebesparing in Vledderveen, bijvoorbeeld door inzicht te geven in verbruik. Wie zich aanmeldt op de buurtpagina Buurkracht.nl/Vledderveen, vindt daar tips over energiebesparing en blijft automatisch op de hoogte van het laatste nieuws. Mensen met een slimme meter kunnen op de pagina bovendien hun eigen energieverbruik inzien en deze vergelijken met het gemiddelde verbruik in het dorp.

Beginnen met isolatie

Welke energiebesparende maatregelen zijn nu echte aanraders in Vledderveen? In het dorp staat een bonte verzameling aan huizen. Toch kon energieadviseur Floris van Dijk een paar globale tips geven. Op basis van de energielabels van de woningen in Vledderveen adviseerde hij om als eerste de mogelijkheden voor woningisolatie te onderzoeken. Met spouwmuur-, vloer- en dakisolatie is nog veel winst te behalen. Zonnepanelen zag hij ook als prima optie. Want al hebben veel Vledderveners al panelen op het dak, er zijn nog voldoende lege daken. Bekijk hier de resultaten van het onderzoek naar de beste bespaarmogelijkheden in onze buurt.

De andere helft

“We zijn niet ontevreden met deze mooie opkomst”, vertelt Peter Moeken namens het buurtteam. Wel opvallend dat er vooral mensen waren die al het nodige aan hun huis hebben gedaan. Bij de helft van de woningen in Vleddereen is nog niets gebeurd: geen isolatie, geen dubbel glas, geen zonnepanelen. Deze bewoners ontbraken, terwijl bij hun woningen de grootste winst te behalen is. Meedoen met Buurkracht is voor hen een uitgelezen kans om hun huizen op een makkelijkere en voordeligere manier energiezuiniger te maken.”

Volgende stap

Na de bijeenkomst hadden enkele bewoners al direct interesse in zonnepanelen en isolatie. Het team gaat komende week eerst de resultaten van de avond evalueren en overleggen hoe ze de dorpsgenoten die er niet waren, enthousiast kunnen maken voor energiebesparing met Buurkracht. Via de buurtkrant, nieuwsbrieven en Buurkracht.nl/Vledderveen houden ze alle bewoners op de hoogte van hun vervolgstappen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?