Vilsteren van start met samen energie besparen

02 juni 2016

Maandag 20 juni eerste dorpsbijeenkomst
Energie besparen is goed voor ons milieu. En voor onze portemonnee. Voor de toekomst van onze planeet, en dus voor onze kinderen. Dat willen we allemaal wel. Toch komt het er vaak niet van. Maar met je buren daarin optrekken maakt het makkelijker, leuker en voordeliger. In Vilsteren gaan inwoners aan de slag om in hun dorp samen energie te besparen. Op maandag 20 juni organiseren ze een dorpsbijeenkomst om 20.00 uur in het Parochiehuis ‘Het Gebouw’ (Vilsterse Allee 2). Iedereen is van harte welkom. De zaal is open vanaf 19.45 uur.

Buurkracht buurtteam vilsteren
Buurtteam Vilsteren

Inwoners, Jurgen Hendriks, Gerard Rietman, Jos Kampman en Marcel Vree, vormen samen het buurtteam en worden geholpen door Buurkracht, een kosteloos en niet-commercieel initiatief van Enexis Holding N.V. Tijdens de bijeenkomst stellen zij zichzelf voor en vertellen ze over hun plannen en wat de buurt van hen kan verwachten. Buurkracht vertelt over makkelijker samen energie besparen met inzicht en concrete hulpmiddelen. Een energieadviseur heeft onderzoek gedaan in het dorp en geeft aan waar de beste bespaarmogelijkheden liggen.

Slimme meters

Komende periode worden in de kern Vilsteren veel analoge energiemeters vervangen door digitale. Deze nieuwe ‘slimme’ meter geeft automatisch aan de energieleverancier door hoeveel gas en elektriciteit wordt verbruikt. Het schatten van meterstanden vervalt. Ook zelf meterstanden doorgeven of meteropnemers binnenlaten hoeft niet meer. Bovendien kan een slimme meter inzicht geven in het energieverbruik en daarmee nét dat zetje geven om daarop te gaan besparen.

Samen besparen loont

Op dit moment zijn al meer dan 120 buurten met Buurkracht aan het besparen. Al heel wat inwoners van Buurkrachtbuurten hebben hun energierekening zien dalen. Op de eigen internetpagina: buurkracht.nl/vilsteren kunnen inwoners met een slimme meter inzicht krijgen in hun gas- en stroomverbruik. Jos Kampman: “Als je je aanmeldt op buurkracht.nl/vilsteren krijg je bespaartips en zie je meteen welke maatregelen voor jou persoonlijk interessant kunnen zijn. We beslissen samen welke maatregelen we aanpakken en als inwoner bepaal je zelf of en aan welke maatregel je wilt meedoen. Je bent nergens toe verplicht.” Het buurtteam hoopt veel buurtgenoten te ontmoeten op 20 juni.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?