Vilsteren maakt zich op voor gezamenlijk zonnedak

30 april 2018

De familie Langenkamp in Vilsteren stelt haar schuur beschikbaar voor een collectief zonnedak voor dorpsgenoten. Op 24 april kwamen zo’n 30 belangstellenden af op de informatieavond over dit project in het Parochiehuis. Een flink aantal van hen meldde zich direct aan voor deelname. Ook investeren in zonnedelen en profiteren van de opbrengst? Meld je dan snel aan via zonopvilsteren.nl want op is op.

Buurkracht img 20180424 wa0015
Enthousiaste bezoekers in Vilsteren

Het zonnedak is een initiatief van bewonersgroep Duurzaam Vilsteren die eerder in samenwerking met Buurkracht een succesvol project opzette voor zonnepanelen op eigen dak. Speciaal bedoeld om ook inwoners voor wie dat geen optie is, de kans te geven om te profiteren van lokaal opgewekte duurzame energie. De afgelopen tijd zijn de nodige voorbereidingen getroffen: de initiatiefnemers zijn op zoek gegaan naar een geschikt dak, hebben offertes opgevraagd, berekeningen gemaakt en er is een energiecoöperatie in oprichting, Zon op Vilsteren. Tijd om de details met het dorp te delen.

Voorrang voor Vilsteren

Gerard Rietman, voorzitter van Zon op Vilsteren, beet het spits af met een welkomstwoord en een toelichting op het postcoderoosproject. In totaal komen er 522 zonnepanelen op de schuur, waar heel Vilsteren van kan meegenieten. Én omstreken, want niet alleen inwoners van het gebied met dezelfde vier cijfers in de postcode als het adres van de familie Langenkamp krijgen bij deelname belastingvoordeel, maar ook van de aangrenzende postcodegebieden. Inwoners van Vilsteren hebben een streepje voor: zij krijgen als eerste de kans om zich in te schrijven.

Kosten en opbrengsten

Na een korte presentatie van buurtbegeleider Eline Liezen over de ondersteuning die Buurkracht biedt, kwamen de echte hamvragen aan bod: wat kost deelname en wat levert het op? Hierover kwam duidelijkheid van Frans Bakker van Duurzaam Vilsteren en Marjolein Tilleman van Zon op Nederland, de landelijke organisatie die Zon op Vilsteren mee in het zadel helpt. “De coöperatie in oprichting heeft verschillende offertes opgevraagd”, vertelt John van Duurzaam Vilsteren. “Op basis van de voorkeursofferte is een businesscase gemaakt. De coöperatie gaat voor de 522 panelen in totaal 555 certificaten of zonnedelen aanbieden, met elk een opbrengst van ongeveer 250 kilowattuur per jaar. Per zonnedeel betaal je als deelnemer ongeveer € 280,-. Die verdien je in een jaar of 8 terug, laten de berekeningen zien. Dat betekent een rendement van 9 procent.”

Er kan weinig misgaan

Een aantrekkelijk vooruitzicht, vonden de aanwezigen. Die ook nog wel wat vragen hadden: hoe zit het bijvoorbeeld precies met die belastingteruggave? En wat zijn de risico’s van deelname? John: “Er kan eigenlijk niet zo veel misgaan. Je krijgt als deelnemer 15 jaar lang de energiebelasting over de stroomopbrengst terug en deelt mee in de verkoop van de opgewekte energie aan de leverancier. Verzekering en onderhoud zijn geregeld. Hooguit kan de energiebelasting naar beneden gaan, waardoor je wat minder aan je zonnepanelen verdient. Maar de energiebelasting kan net zo goed stijgen. En de rekensom blijft hoe dan ook gunstig.”

Doe mee

Een aantal bezoekers had dan ook geen bedenktijd meer nodig en schreef zich direct in voor zonnedelen. John verwacht dat er snel meer zullen volgen. “Op zonopvilsteren.nl kan iedereen het aanbod nog eens doorlezen, zich verdiepen in de details en zich meteen aanmelden voor deelname. Het aantal zonnedelen dat we te vergeven hebben, is beperkt, dus ik zou zeggen: wacht niet te lang. Want dit is een heel mooie kans om fors te besparen op je energierekening en ook nog eens bij te dragen aan lokale opwek van duurzame energie.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?