Vilsteren inventariseert besparingswensen

22 juni 2016

De belangstelling voor energie besparen en duurzaamheid is groot in Vilsteren. Bijna 40 dorpsgenoten kwamen bij elkaar in parochiehuis ‘Het Gebouw’ om alles te horen over de mogelijkheden. Doel is het energieverbruik in Vilsteren elk jaar verder omlaag brengen. Tijdens de bijeenkomst konden bezoekers aangeven met welke maatregelen ze zouden willen beginnen.

Buurkracht buurtbijeenkomst vilsteren
Buurtbijeenkomst Vilsteren

Voorzitter Gerard Rietman van de werkgroep duurzaamheid en energie van Vilsteren heette iedereen van harte welkom. Hij vertelde over het hoe en wat van de werkgroep. Vilsteren wil het dorp leefbaar houden. Een van de stappen is energiebesparing en duurzaamheid. Gerard nodigde iedereen uit zich aan te melden via buurkracht.nl. Vervolgens gaf hij het woord aan buurtbegeleider Rana Berends. Zij legde uit hoe Buurkracht ondersteunt met bijvoorbeeld kennis en inzicht in verbruik. Bewoners die zich aanmelden op buurkracht.nl/vilsteren vinden daar energiebesparingstips en een overzicht van de lopende acties. Wie een slimme meter heeft, kan online het eigen energieverbruik inzien en deze vergelijken met het gemiddelde in het dorp.

Energiescan

Afgelopen weken was een energieadviseur in Vilsteren om de besparingsmogelijkheden van het dorp in kaart te brengen. Hij had ook een energiescan gemaakt van een van de woningen. Aan de hand van de resultaten vertelde hij meer over de verschillende soorten energiebesparende maatregelen. Jos Kampman van de werkgroep vond het een duidelijk verhaal. “De mensen in de zaal hadden veel vragen. Dit programmaonderdeel liep dan ook flink uit.”

Spouwmuurisolatie en zonnepanelen

Veel vragen gingen over spouwmuurisolatie. Welke materialen kun je bijvoorbeeld het beste gebruiken? Er waren ook bewoners die hun spouwmuur al geheel of gedeeltelijk hadden geïsoleerd, konden ze die navullen? Jos: “Arnold raadde dat af, maar er waren bewoners die dat al hadden gedaan. Het is interessant om met behulp van de warmtecamera te kijken wat het effect daarvan is. Veel bewoners wilden met de warmtecamera ook warmtelekken opsporen bij hun eigen woning, zodat ze beter konden beslissen over isolatie. Dus we gaan hoogstwaarschijnlijk een camera lenen van Buurkracht waarmee we zoveel mogelijk huizen gaan scannen.” In Vilsteren is ook veel belangstelling voor zonnepanelen. Ook hier gaat het buurtteam de verschillende mogelijkheden voor uitzoeken.

Duurzame financiering

Energiebesparing is belangrijk, maar het moet ook wel rendabel zijn. Vandaar dat na de koffiepauze een adviseur van de gemeente Ommen-Hardenberg meer vertelde over de financieringsmogelijkheden bij investeringen in duurzame maatregelen. Daaronder vallen ook regelingen voor het verwijderen van asbest. Jos: “Dat is bij ons een groot thema, omdat hier nog veel boerderijen zijn met asbesthoudende daken. De links naar de informatiewebsites publiceren we op onze pagina op buurkracht.nl en op de website van Plaatselijk Belang Vilsteren.”

Goedkoopste leverancier

De laatste presentatie van de avond ging over energiekosten. Adviseur Hendri Vrijlink vertelde hoe je honderden euro’s kan besparen door energieleveranciers te vergelijken en te kiezen voor de goedkoopste. Jos: “Er zijn op dit moment veel aanbieders die zich op een specifiek marktsegment richten: particulieren of bedrijven, kleinverbruikers of grootverbruikers. Het kan zinvol zijn om via een vergelijkingssite te onderzoeken hoeveel je met een overstap kunt besparen. Hendri adviseerde dan een jaarcontract af te sluiten.” Hendri vertelde ook meer over het belang van isoleren, over zuinige installaties en apparatuur, en over nuchter nadenken bij energieverbruik.

Na de zomer

“Het was een goede avond”, concludeert Jos. “Achteraf hebben we iedereen een inventarisatieformulier laten invullen. De eerste inschatting is dat er vooral belangstelling is voor spouwmuur- en dakisolatie en dubbele beglazing. Voor de zomervakantie zetten we de resultaten op een rij en gaan we bepalen welke bedrijven we gaan uitnodigen. Na de zomer plannen we een volgende bijeenkomst, zodat we aan de slag kunnen.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?