Vijf tips voor een duurzame nazomer

09 augustus 2017

Behalve wat plensbuien, schijnt de zon ook nog geregeld. Met deze warmte en het licht bespaar je natuurlijk lekker op energie in huis. Maar je kunt jouw energiewinst nog groter maken. Buurkracht geeft je vijf tips die er voor zorgen dat je ook de nazomer duurzaam doorkomt. Goed voor het milieu, het levert je aardig wat geld op en het is ook nog eens leuk om te doen. Alleen, met je gezin of met de buurt.

Buurkracht tips5
Ook in de nazomer kun je op allerlei manieren energie besparen

Ben jij een slimme koeler?

Niets lekkerder dan een ijskoud drankje op een warme zomerdag, lekker uit de koelkast. Maar velen hebben wel twee koelkasten of zelfs drie! Doe je er een de deur uit, bespaar je direct energie en dus geld. Of haal ‘m leeg, trek de stekker eruit en gebruik ‘m alleen voor feestjes. Je bespaart € 50,- en 85 kg CO2-uitstoot per jaar.

Tip: wil je leuke bespaartestjes en stickers voor het gezin? Leuk voor in de vakantie! Bestel een of meer Jaarbespaarplaten met stickervellen, gratis via noortje@buurkracht.nl.

Ben je in voor win-win?

Toe aan een nieuwe koelkast of vriezer? Waarom geen koelvriescombinatie? Zo hou je je ijsjes en je yoghurt koud in één apparaat en gebruik je minder energie dan bij twee losse apparaten. En hij is goedkoper in de aanschaf. Dat is nog eens een mooie win-winsituatie. Je bespaart € 10,- en 15 kg CO2-uitstoot per jaar. Je investeert vanaf zo’n € 280,-.

Trek ‘m eruit

Handige tip voor als je op vakantie gaat. Als je apparaten zoals je computer, tv of koffiezetapparaat niet gebruikt, blijft de stroom lopen zolang de stekker in het stopcontact zit. Dat loopt aardig op. Loop voor vertrek het huis door en trek alle opladers en stekkers uit het stopcontact. Je bespaart € 60,- en 110 kg CO2-uitstoot per jaar.

Wil jij warm water van de zon?

Met een zonneboiler op het dak bespaar je geld voor warm water en je spaart het milieu. Zonneboilers gebruiken zonne-energie om je water op te warmen. Je bespaart € 110,- en 370 CO2 per jaar (bij een vierpersoonshuishouden). Je investeert € 3.300,- inclusief montage.

Tip: waarom alleen doen als het ook samen kan? Buurkracht heeft een mooi jaarboek gemaakt waarin je ziet hoe duizenden buurtgenoten daar energie van krijgen. De moeite waard om een kijkje te nemen via www.buurkrachtjaarboek.nl.

Lekker naar buiten, dan wil jij toch ook?

Een wasdroger heeft zo zijn voordelen, maar slurpt enorm veel energie. Hang je was als het even kan aan de waslijn of aan een wasrek. Met wat wind en wat zon is ie zo droog. Staat je droogrek binnen? Raam open en je bereikt hetzelfde effect. Kost je niks en het is nog beter voor het milieu ook. Je bespaart € 25,- en 50 kg CO2  per jaar.

Buurkracht wenst je een heel fijne nazomer toe!
Cijfers: Milieu Centraal.

Over Buurkracht

Buurkracht helpt buurten grip te krijgen op hun energieverbruik en ondersteunt bij besparingsmaatregelen. De buurt krijgt een buurtbegeleider, bewoners krijgen inzicht in hun energieverbruik en Buurkracht ondersteunt bij het enthousiasmeren van de buurtgenoten. Buurkracht is gratis en niet-commercieel. Weten hoe samen energiewinst halen met Buurkracht werkt?

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?