Vijf slimme ideeën voor de warmtecamera

17 februari 2016

De warmtecamera’s die Buurkracht uitleent, zijn sterk in trek. Tientallen buurten hebben er dit stookseizoen al één in hun midden gehad of krijgen er binnenkort één. Een leuke manier om buurtbewoners te laten zien hoe hun eigen huis ervoor staat. Zo doen de verschillende buurten dat!

Buurkracht flir0018
Warmtebeelden zijn in trek

1. Limburgse warmtewandelingen

Nieuw Lotbroek in Hoensbroek en ’t Hart van Clumme in Klimmen hebben gekozen voor een warmtewandeling door de buurt: op pad met de camera en iedereen mag aansluiten. In Nieuw Lotbroek heeft die optocht heel wat aandacht getrokken. Huizen van bewoners die interesse hadden getoond voor warmtebeelden, werden in beeld gebracht. Van buiten en waar mogelijk ook van binnen. Opvallend veel woningen verloren duidelijk warmte door een kier in de schuifpui. En dat werd de aanleiding van een isolatieactie. Die presenteert het buurtteam op de volgende bijeenkomst. De warmtewandeling in ’t Hart van Clumme staat op 23 februari gepland.

2. Warmtebeelden als publiekstrekker in Kortland

Kortland in het Drentse Peize maakte dankzij de warmtecamera een vliegende start. Een paar weken voor de eerste buurtbijeenkomst belde het buurtteam in de hele buurt aan om buurtgenoten uit te nodigen. Daarbij konden ze zich meteen ook opgeven voor een warmtebeeld. Iets wat bijna 60 bewoners deden. Nog vóór de bijeenkomst kregen zij hun warmtebeeld per mail toegestuurd, met een korte toelichting. En de mededeling dat ze er op de bijeenkomst een expert aanwezig zou zijn die verder kon helpen met de interpretatie. Resultaat: een bomvolle zaal en héél veel interesse voor besparingsmogelijkheden.

3. Voor en na de behandeling in De Lariks-Zuid

Ook een leuk idee: het buurtteam in De Lariks-Zuid in Assen heeft dit stookseizoen de warmtecamera voor de tweede keer te leen. Nu staan vooral warmtefotosessies op het programma van woningen die bij een eerdere buurtactie spouwmuurisolatie hebben gekregen. Die kunnen dan straks mooi naast de warmtebeelden van diezelfde woningen van voordat ze geïsoleerd waren gelegd worden. En als het goed is, zien de bewoners met eigen ogen dat hun huizen meer warmte binnen houden.

4. Vroege vogels in Vries

In De Fledders in Vries hebben zo veel bewoners zich aangemeld voor warmtebeelden, dat het buurtteam de warmtecamera een paar weken extra heeft mogen lenen. De leden pakken het serieus aan: ze maken in de vroege ochtend foto’s, als de zon nog niet op de huizen schijnt en zo het beeld kan beïnvloeden. Daar is een heel schema voor gemaakt. Bewoners krijgen een mailtje wanneer ze aan de beurt zijn met het verzoek om dan voor één keer ’s nachts de kachel te laten branden, ook waar de radiatoren normaal uit staan. Op die manier kun je het meeste uit de foto’s halen. Bij de volgende bijeenkomst geeft een expert uitleg over de warmtebeelden en presenteert het buurtteam meteen een isolatieactie.

5. Zelf oefenen met de warmtecamera

Tijdens de bijeenkomst van Buurkracht in Mensingeweer konden bewoners in de pauze zelf oefenen met de warmtecamera. Ze namen hem mee naar buiten om foto’s van het dorpshuis te maken en zo de warmtelekken in beeld te brengen. Dat bleek niet alleen leuk, maar ook nuttig te zijn. Annie van der Lei, een van de bezoekers: “Voor de pauze werd verteld dat we ook foto’s van ons eigen huis konden krijgen. In eerste instantie dacht ik: doe maar niet. Het leek me zo’n gedoe. Maar het bleek heel makkelijk. Nu ben ik toch wel nieuwsgierig naar hoe warmtebeelden van mijn eigen huis eruitzien. Ik heb me dan ook meteen op de lijst laten zetten voor als de camera de komende weken rondgaat in het dorp.”

Ook de warmtecamera lenen?

Woon je in een Buurkrachtbuurt en lijkt het je wel wat om je huis op warmtelekkage te controleren? Vraag ernaar bij je buurtteam! Zij kunnen via Buurkracht gratis een warmtecamera lenen voor de buurt.

De Lariks-Zuid

Hart van Clumme

Nieuw Lotbroek

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

De Lariks-Zuid

Hart van Clumme

Nieuw Lotbroek