Vier opmerkelijke inzichten uit je elektriciteitsgrafiek

08 september 2018

Wat kan je allemaal aflezen aan je energieverbruiksgrafiek op buurkracht.nl? Heel veel. Allereerst kun je er natuurlijk je sluipverbruik uit opmaken, de stroom die weglekt zonder dat je er direct zicht op hebt. Maar je kunt ook andere patronen herkennen in het ritme van de grafiek. Die verschijnen vooral als je je verbruik van uur tot uur bekijkt.

Wil je meer? Bekijk hier het overzicht: alles over elektriciteit en je verbruik in huis

Dag- en nachtritme

Buurkracht verbruik vb 3
Het elektriciteitsverbruik gedurende de nacht is bijna even hoog als overdag

Dit is het elektriciteitsverbruik van een van de Buurkrachtmedewerkers. De rode lijn, het gemiddelde verbruik in de buurt, laat piekjes zien rond acht uur in de ochtend en zeven uur in de avond. De groene balkjes volgen een heel ander patroon. In dit huishouden lijkt overdag evenveel activiteit plaats te vinden als ’s nachts. De medewerker in kwestie: “Ja, wij zijn eigenlijk wel nachtmensen. En we hebben vaak de televisie en de lampen aan staan.”

Leeg pand

Buurkracht verbruik vb 4
Elke paar uur een klein beetje verbruik van elektriciteit

Een andere medewerker kwam met deze grafiek. Dit pand staat leeg, maar toch wordt er elektriciteit verbruikt. We hebben even gepuzzeld op de groene balkjes die elke paar uur wel enig verbruik van elektriciteit laten zien. Het bleek een ijskast te zijn die nog in het lege pand aan stond en steeds even aansloeg. De eigenaar heeft de  ijskast inmiddels uitgezet.

Eigen opwek

Buurkracht verbruik vb 2
De lichtgroene balken onder de nullijn geven aan dat er meer elektriciteit wordt opgewekt door de zonnepanelen dan er wordt verbruikt

Deze medewerker toonde ons zijn energieverbruik met enige trots. Het is duidelijk aan de nachtelijke uren te zien dat in dit huishouden geen sprake is van sluipverbruik. De lichtgroene balkjes onder de nullijn geven aan dat de zonnepanelen overdag uitstekend werk hebben gedaan; er kwam meer elektriciteit binnen dan dat er verbruikt werd. Opvallend is ook de rode lijn van het buurtgemiddelde, die dicht tegen de nullijn aanligt. Wordt er in deze hele buurt dan bijna geen elektriciteit verbruikt? Navraag wijst uit dat dat klopt; de woningen in deze buurt vol liggen met zonnepanelen.

Energieslurpers

Buurkracht verbruik vb
De groene balken laten enkele pieken zien

In dit huishouden is sprake van een laag sluipverbruik. Daar valt niet veel aan te verbeteren. In deze grafiek zijn overdag wel enkele energiepieken te zien, rond negen uur en rond twee uur. Deze kunnen zijn veroorzaakt door bijvoorbeeld een wasmachine, wasdroger of afwasmachine. Het verbruik in de avond is waarschijnlijk te herleiden tot de verlichting en televisie.

Inzicht in jouw eigen energieverbruik?

Woon je in een Buurkrachtbuurt, dan kun je via buurkracht.nl je eigen energieverbruik bekijken. Per uur, per dag, per maand en per jaar. Heeft jouw buurt of dorp nog geen Buurkracht? Kijk bij Zo werkt het hoe je samen met je buurt en Buurkracht energiewinst kunt halen.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?