“Vier buurten? Dat is pas het begin!”

03 september 2017

Arie Meerman is sinds twee jaar actief met Buurkracht. En heeft inmiddels, samen met mede-initiatiefnemers, maar liefst vier Buurkrachtbuurten opgezet: De Fledders, Hart van Spierveen, Zuides-West en Vogel- en Bloemenbuurt. Hoogste tijd om nader kennis te maken met Arie en te horen over zijn beweegredenen en wat volgens hem succesfactoren zijn.

Buurkracht arie meerman
Arie Meerman: “Vier buurten? Dat is pas het begin!”

Hoe is het allemaal begonnen?

Milieu- en energievraagstukken hebben al lange tijd mijn interesse. Ik ben politiek actief en heb met een paar collega's een energiecoöperatie gestart, Drentse Aa. Allemaal vanuit de overtuiging: er móet wat gebeuren. Toen het moment was aangebroken dat ik de voornaamste energieaanpassingen in mijn eigen huis had doorgevoerd, ontstond het idee om mijn enthousiasme hierover te delen. Enthousiasme werkt nu eenmaal aanstekelijk. Zo bleek ook nu weer. Met wat collega’s van Drentse Aa kwamen we in contact met Buurkracht en voordat we het wisten was De Fledders een feit. En even zo snel waren de eerste maatregelen uit deze buurt een gegeven.

Klinkt als appeltje eitje

Zo klinkt het, maar toch komt er natuurlijk wel wat bij kijken. De basis bijvoorbeeld, die moet supergoed zijn. Een goede basis bestaat naar mijn idee uit mensen die het oprecht leuk vinden om zich actief in te zetten, die de meerwaarde zien. De zoektocht naar de juiste mensen kan soms even duren. Maar bij alle vier de buurten is gebleken dat de tijd die hier in heeft gezeten zich dubbel en dwars uitkeert.

Welke meerwaarde heeft Buurkracht voor jou?

Ik geloof er sterk in dat het werkt als krachten zich verenigen. Het grote voordeel van Buurkrachtbuurten is dat de lokale kennis en kunde wordt ondersteund met enorme support vanuit Buurkracht. Of dat nu gaat om communicatiemiddelen om onze boodschap over de bühne te brengen of het meedenken op procesniveau. Door je gezamenlijk in te zetten, bereik je ook meer. Natuurlijk kun je zelf informatie zoeken over zonnepanelen, maar de kans is groot dat door de waan van de dag het daar bij blijft. Door er voor te zorgen dat het in de buurt gaat gonzen, zien we dat mensen wél doorpakken. Als de buurman het doet, doe ik het ook, zo is de gedachte. Dan is het namelijk leuk!

Wat drijft jou?

Het motiveert mij steeds weer als ik zie waartoe inspanningen van buurten leiden. Van energiebesparende maatregelen – door de maatregelen in ‘onze’ vier buurten liggen er binnenkort zo’n 900 zonnepanelen op daken, dat is toch fantastisch! –, maar het kan ook zomaar leiden tot andere resultaten. Zo weten we van buurtbewoners dat ze ook activiteiten op hun buurtwensenlijst hebben gezet die niet direct met energie te maken hebben, maar die wel bijdragen aan de leefbaarheid van de buurt. Daar krijg ik energie van: van mensen die niet afwachten, maar zélf de verantwoordelijkheid nemen. Ik ben er van overtuigd dat lokale aanpakken de toekomst gaan zijn. Of, beter gezegd, al zijn.

Wat zijn jouw learnings?

Doordat ik inmiddels meerdere buurten mee heb opgezet, gaan bepaalde zaken meer vanzelf en zijn eerdere ervaringen een op een over te nemen. Zo weet ik dat je niet te veel tijd moet laten zitten tussen een buurtbijeenkomst en het moment waarop je met een concreet actieplan komt. Bovendien kan het schelen als een buurt in de omgeving al onderzoek heeft gedaan naar bijvoorbeeld zonnepanelenleveranciers, zoals bij ons het geval was met De Fledders. Door hun grondige onderzoek konden we met Hart van Spierveen stappen overslaan en hadden we direct een top 3 waarmee we rond de tafel gingen. Tegelijkertijd is elke buurt anders en moet je tijd blijven investeren in het vinden van de juiste mensen. En dat alles maakt dit ook zo leuk.

Als het aan Arie Meerman ligt, zal het dan ook niet lang meer duren voordat hij weer nieuwe buurten heeft gemobiliseerd!

Wil je meer weten over de aanpak van Arie Meerman en zijn team, neem dan contact met hem op!

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?