Regiotafel Overijssel – Buurtteams inspireren elkaar in Dalfsen

06 juni 2016

Op 30 mei kwamen buurtteamleden uit Overijssel bij elkaar in het duurzame trefpunt van Groen Gebogen, het Gruthuuske in Dalfsen. Het was een thuiswedstrijd voor het buurtteam van Pleijendal die ruim vertegenwoordigd was. In rondetafelgesprekken en tijdens creatieve sessies konden de deelnemers ervaringen uitwisselen. Tijdens het buffet, in de koffiepauze en bij de borrel was er voldoende gelegenheid om in klein gezelschap successen en leermomenten verder te bespreken.

Wat is de rol van vrouwen bij beslissingen over energiebesparing? Buurkracht deed er onderzoek naar en Djoera Eerland gaf inzicht in de belangrijkste resultaten. Mannen en vrouwen beslissen bijvoorbeeld samen over de duurdere energiebesparende maatregelen. Hubèr Buijsman uit Marknesse herkent dat uit de dagelijkse praktijk. “Ik krijg zelfs meer reacties op offertes van vrouwen, dan van mannen.”

Buurkracht img 0194
Wat voor rol heeft de vrouw in energie besparen?
Buurkracht img 0202
Ervaringen uitwisselen

Ronde tafel

In een rondetafelgesprek stelden de deelnemers zich voor. Daarbij gaven ze aan op welk gebied ze hulp of advies konden gebruiken en welke kennis en ervaring ze zelf in de aanbieding hadden. Twee thema’s leefden bij bijna elk team: Hoe kun je bewoners bewust maken van hun energieverbruik en zorgen dat ze daadwerkelijk aan de slag gaan? En: hoe kun je ook de mensen bereiken die wel geïnteresseerd zijn, maar die je nog niet hebt kunnen bereiken? Acties met de warmtecamera was een veelgehoord antwoord. Warmtebeelden spreken tot de verbeelding en laten zien waar je huis warmte lekt. In Pleijendal hadden ze al een aantal ludieke ideeën bedacht, zoals de ijsfiets op zonnecollectoren. Daarmee trek je veel aandacht. Bekijk welk vragen en antwoorden op tafel kwamen

Post-its en stiften

Tijdens de creatieve vervolgsessie gingen de deelnemers dieper in op twee thema’s. In twee groepen werd gezocht naar nieuwe oplossingen voor de meest gehoorde vragen van de avond: hoe kun je bewoners bewust maken van hun energieverbruik en zorgen dat ze daadwerkelijk aan de slag gaan? En: hoe kun je ook de mensen bereiken die wel geïnteresseerd zijn, maar die zich nog niet hebben laten zien of horen? Gewapend met post-its en stiften hadden de deelnemers de ene creatieve inval na de andere. Twee sneltekenaars legden de ideeën vast in een tekening: als reminder en ter inspiratie. Bekijk het resultaat. Onder het genot van een drankje spraken de deelnemers nog een tijdlang na. Ze gingen vol inspiratie weer naar huis.

Buurkracht img 0205
Creatief aan de slag met gezamenlijke vraagstukken
Buurkracht img 0219
Veel ideeën op post-its

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?