Verslag regiotafel Oost-Brabant – Bruisend en borrelend in de Ideeënfabriek

08 juni 2016

De Ideeënfabriek in Uden was op 31 mei het decor voor de regiotafel Oost-Brabant. 33 bestaande en toekomstige buurtteamleden uit Oost-Brabant en de kop van Limburg kwamen bijeen om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Dat is niet alleen inspirerend en gezellig, maar ook buitengewoon nuttig. Want waarom zou iedereen het wiel zelf uitvinden?

Buurkracht p1630686
Presentatie van Johan over het vrouwenonderzoek
Buurkracht p1630693
Welke rol denken wij dat de vrouw heeft binnen energie besparen?

Na een heerlijk buffet startte de avond met een presentatie over de rol van vrouwen bij beslissingen over energiebesparing in huis. Buurkracht deed hier de afgelopen maanden onderzoek naar. Johan Boekholt van Buurkracht deelde de eerste resultaten. Veel vrouwen blijken de kosten van energiebesparende maatregelen bijvoorbeeld te hoog in te schatten. (Mannen overigens ook, blijkt na een test onder de aanwezigen.) Goed om daar rekening mee te houden in je acties: vermeld een prijsindicatie, want maatregelen zijn blijkbaar niet zo duur als je buren denken.

Ronde tafel

Buurkracht p1630743
Ervaringen uitwisselen

In een rondetafelgesprek legden alle deelnemers vraag en aanbod op tafel. In Beers wil het team met kleine maatregelen aan de slag, zoals ledlampen en tochtstrippen. “Is dat wel aantrekkelijk genoeg?” vraagt Dick Blokland zich namens het team af. Rijmond van Oijen uit Afferden opperde het idee om met lokale bedrijven samen te werken en kortingsbonnen aan te bieden. Robert Nihon van Germenzeel in Uden bood zijn ervaring met zonnepanelen op huurhuizen aan. Want bij onderhandelingen met woningcorporaties komt heel wat kijken. En Jan de Beer van De Kuil uit Udenhout vroeg zich af hoe je buurtgenoten enthousiast kan maken voor energiebesparing. Bekijk hier de reacties.

Buurkracht p1630769
Creatief met elkaar aan de slag
Buurkracht p1630785
En alles wat je zei werd meteen vastgelegd in een tekening

Inspiratie

Twee thema’s speelden bij heel veel teams. Hoe maak je energiebesparing sexy? En: hoe hou je de trein rijdende. Want na een zeer succesvolle startbijeenkomst kan het lastig zijn om de energie hoog te houden. Na de pauze gingen de deelnemers in twee groepen uiteen om ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën te genereren. Aan lange tafels in de binnentuin van de Ideeënfabriek vonden vurige discussies plaats en werden post-its beschreven, geplakt en gerangschikt. Dat leverde een aantal originele invalshoeken op. Sneltekenaars legden ze vast in tekeningen. Laat je inspireren door het resultaat.

Tekeningen: LOT of Illustrations.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?