Groningers delen beproefde oplossingen

25 mei 2016

Binnen de buurtteams is ondertussen veel kennis en ervaring opgebouwd. Dat bleek tijdens de regiotafel in Groningen op 18 mei in strandpaviljoen Kaap Hoorn in Haren. De deelnemers deelden in twee groepen hun vragen en ervaringen met elkaar. In een creatieve verdiepingssessie zochten ze vervolgens zelf oplossingen voor hun belangrijkste thema’s. Een selectie van de vragen en antwoorden.

Wat zijn de beste maatregelen in een nieuwe wijk met huurwoningen?

Buurkracht waar leggen we de zonnepanelen
Waar leggen we de zonnepanelen?

Hoornse Meer in Groningen is een betrekkelijk nieuwe wijk met koop- en huurwoningen. De huizen zijn al geïsoleerd, maar hebben officieel ‘slechts’ energielabel C. Er valt dus nog voldoende te besparen. Jochum Prop vroeg namens het buurtteam welke energiebesparende maatregelen je dan het beste kunt aanbieden? Zelf wil het buurtteam in eerste instantie focussen op zonnepanelen, betere isolatie en zuinigere cv-ketels. En hoe betrek je ook de huurwoningen?

Het advies van de rondetafel: “Zonnepanelen is het meest aantrekkelijk voor relatief nieuwe huizen, omdat ze ook het meeste rendement bieden. Maar voor mensen met een huurhuis is investering in zonnepanelen in de regel niet interessant. Je kunt dan kiezen voor een collectieve oplossing. Denk aan een gezamenlijk zonnedak in de buurt of aan een zonnepark bij een boer, waaraan iedereen kan deelnemen. Daarvoor moet je dan wel een energiecoöperatie oprichten. In de praktijk brengt dit veel werk met zich mee. Makkelijker is het om contact op te nemen met een bestaande coöperatie. In Groningen heb je bijvoorbeeld Grunneger Power. Die neemt je het hele regelwerk uit handen.”

Waar vind je informatie over financiering?

Buurkracht waar vind ik subsidies
Waar vind ik subsidies?

Peter Oterdoom van de Zeeheldenbuurt in Groningen vroeg zich af waar bewoners informatie over alle financieringsmogelijkheden en subsidies voor energiebesparende maatregelen en eigen opwek kunnen vinden.

De rondetafel wist de weg: “Er is een speciale website die per gemeente en per maatregel aangeeft wat de mogelijkheden zijn voor financiële ondersteuning: www.energiesubsidiewijzer.nl.”

Hoe maak je de buurt enthousiast voor een bijeenkomst?

Buurkracht hoe buurtbewoners naar buurtbijeenkomst
Hoe krijg je buurtbewoners naar een buurtbijeenkomst?

Rivierenbuurt Parkweg-IJsselstraat in Groningen-stad is enthousiast aan de slag gegaan met Buurkracht. “Maar hoe zorg je dat je buurtgenoten net zo enthousiast worden en naar een buurtbijeenkomst komen?” vroeg teamlid Norbert Buiter zich af. Het buurtteam ontdekte aan den lijve hoe moeilijk het is om buurtbewoners te enthousiasmeren toen ze hun startbijeenkomst van 24 mei voorbereidde.

Het advies van de rondetafel: “Het is allereerst belangrijk dat je een band opbouwt met je buren. Ga zelf de uitnodiging voor de buurtbijeenkomst persoonlijk rondbrengen: bel aan! Daarnaast moeten je bijeenkomsten aantrekkelijk zijn. Nodig bijvoorbeeld een goede spreker uit of zorg dat er iets te zien of te doen valt. Een goede les uit de praktijk is dat je beter een aantal themabijeenkomsten kunt organiseren, bijvoorbeeld over zonnepanelen of spouwmuurisolatie, dan een breed ingestoken avond.”

Beproefde oplossingen en nieuwe ideeën

Hoe zorg je dat bewoners naar je bijeenkomsten komen, is een vraag die bij veel deelnemers leeft. Tijdens de regiotafel ging een groep daarom dieper op dit thema in en zette beproefde oplossingen én enthousiastmakende nieuwe ideeën op een rij in een creatieve verdiepingssessie. De tweede groep ging aan de slag met de vraag hoe je vervolgens bewoners kunt enthousiasmeren ook daadwerkelijk aan de slag gaan met energiebesparing. Dit was het resultaat.

Tekeningen: LOT of Illustrations.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?