Verslag regiotafel Eindhoven en omstreken – inspirerende ontmoeting in de Lichtstad

19 mei 2016

Gasterij ’t Wasven in Eindhoven vormde op 10 mei het sfeervolle decor van een ontmoeting tussen buurtteamleden en mogelijk toekomstige buurtteamleden uit de regio. In totaal 14 mannen en vrouwen wisselden ervaringen uit, brachten ideeën in en lieten zich inspireren door de aanpak van andere buurtteams. Na een heerlijk lentebuffet en een inkijkje in het onderzoek naar ‘vrouwen en energiebeslissingen in huis’ van Buurkracht, gingen de rondetafelgesprekken van start.

Buurkracht img 8415
Regiotafel in 't Wasven

De deelnemers stelden zich voor en vertelden wat ze hoopten te komen halen en brengen. Zo was Germa Krist uit De Blaak in Tilburg uit op tips over het opbouwen van adressenbestanden. Marnix Vlot van 040Energie wilde juist horen wat de ideale Buurkrachtbuurt is: wat zijn de succesfactoren? Hij bood zijn eigen kennis en ervaring op het gebied van zonnepanelen en warmtepompen aan. Vooral dat laatste viel goed. Hans Klein Sprokkelhorst uit Acht bij Eindhoven was bijvoorbeeld zeer geïnteresseerd in warmtepompen en hoopte daar meer over te horen. Ter plekke werd besloten dat Marnix aan het eind van het programma zijn kennis over warmtepompen zou delen.

Vraag en antwoord

De discussies kwamen direct goed op gang. Over hoe je de buurt in beweging kunt brengen en hoe je omgaat met zonnepanelen in een buurt met heel karakteristieke daken. Hoe je de interesse voor energie besparen in je eigen buurt vasthoudt en hoe je ook de schooljeugd warm maakt voor het thema. Deelnemers legden hun vragen op tafel en kregen een berg bruikbare tips van hun tafelgenoten.

Zeventig ideeën

In de creatieve sessies gingen de deelnemers dieper in op de vragen die bij de rondetafelgesprekken naar boven kwamen. De ene groep stortte zich op een concreet aanbod voor de buurt en vooral op activiteiten voor kinderen: hoe zorg je voor een goed idee dat echt tot interactie leidt tussen kind, school, ouders en dorp? De andere op het ideale recept om Buurkracht tot een succes te maken. Iedereen kreeg tien briefjes om z’n ideeën op te spuien. Zo kwam de groep op zeventig ideeën. Die werden in categorieën ingedeeld en in beeld gebracht door een vakkundige sneltekenaar. Kort maar krachtig.

Warme afsluiter

Even voor de borrel nam Marnix de deelnemers mee in de wondere wereld van de warmtepompen.Wat vooral blijft hangen: de kostprijs van een hybride systeem, dus een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel, valt eigenlijk best mee. Zeker ten opzichte van het rendement. De aankoopsom van € 3.000 - € 4.000 verdien je in zo’n 10 jaar terug. Marnix wees er ook op dat de overheid dit jaar subsidie beschikbaar stelt voor warmtepompen. Goed nieuws om mee af te sluiten. De deelnemers praatten nog gezellig even na op het terras. En gingen weer helemaal opgeladen en vol nieuwe ideeën naar huis.

Tekeningen: LOT of Illustrations.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?