Verslag Regiotafel Drenthe – Ervaringen onderling uitgewisseld

01 mei 2016

Op 19 april kwamen 22 buurtteamleden uit negen Drentse buurten in Westerbork bij elkaar. Om elkaar te ontmoeten, eigen ervaringen in te brengen en op te steken hoe andere buurtteams energie besparen met hun buurten. De avond begon met een inkijkje in het onderzoek naar ‘vrouwen en energiebeslissingen in huis’ van Buurkracht, waarna de rondetafelgesprekken van start gingen.

Wat kunnen we doen voor huurders?

Het loopt lekker in De Fledders, met 600 woningen sinds eind vorig jaar actief met Buurkracht. Op de eerste buurtbijeenkomst kwamen 75 mensen af, ze hebben 75 warmtescans gedaan, de beelden geïnterpreteerd, een isolateur geselecteerd en daar hebben zich nu meer dan 50 buurtgenoten voor aangemeld. En de actie loopt nog. Maar voor huurders is isoleren niet altijd haalbaar en dus was Janneke Bastiaans van het buurtteam op zoek naar tips voor deze groep bewoners.

Dit was het advies van de ronde tafel: “Ga sowieso praten met de woningcorporatie om te kijken waar je samen kunt optrekken. Verder zijn er talloze kleine aanpassingen in huis die veel energiewinst opleveren. Dit filmpje laat dat duidelijk zien: hoeveel bespaart Frank in één uur? Of denk aanledverlichting en Slurpers Speuren is ook voor iedereen interessant  en energie-slimmer gedrag kan honderden euro’s per jaar schelen."

Hoe krijg je een derde bespaarronde op gang?

In Oosterveld organiseerde het buurtteam al twee besparingsrondes. En met succes: de bijna dertig deelnemende buren besparen al ruim € 10.000,- per jaar en ze stoten ruim twintig procent minder CO2 uit. “Degenen die graag wilden, die hebben nu wel meegedaan. Hoe krijgen we de nou weer nieuwe mensen mee?,” aldus Ben Ernens.

Dit was het advies van de ronde tafel: “Ga opnieuw de deuren langs. Met jullie besparingsresultaten in de hand. En met de ervaringen van de bespaarders zelf. Dat maakt indruk. Jullie geven de buurtbewoners zo opnieuw de kans om aan te haken. En nu komt het wellicht wel uit, of hebben jullie meer vertrouwen gewonnen. En probeer misschien e-mail om mensen vervolgens te informeren, in plaats van of in aanvulling op een bijeenkomst.” 

Hoe hou je tussentijds contact met de buurt?

In Peijze kwamen ruim 75 belangstellenden op de dorpsbijeenkomst af, waar energiescans en warmtebeelden werden besproken. En vervolgens ging het buurtteam aan de slag met het selecteren van een isolateur. Ada Laverman: “Dat duurt gewoon even. Hoe zorg je er ondertussen voor dat je het contact met de buurt niet verliest?” Ada zelf had overigens meteen een tip: “Sluit je buurtactie op de website NIET definitief af! Je bent dan namelijk de e-mailadressen van de mensen die hebben meegedaan kwijt.”

Dit was het advies van de ronde tafel: “Verzamel vooral ook zelf e-mailadressen. Bijvoorbeeld al bij het eerste contact aan de deur. Hou dit lijstje steeds bij en zo kun je geïnteresseerden die nog niet meedoen via Buurkracht zelf op de hoogte houden. Of vraag je buurtbegeleider om een tussentijds (pers-)bericht te plaatsen voor de buurtpagina en lokale pers.”

Ik zoek zelf nieuwe inspiratie en daarom ben ik hier!

In Nieuw-Dordrecht hebben ze net als in Oosterveld flink bespaard; al ruim € 10.000,- per jaar en met hun besparingen compenseren ze de CO2-uitstoot van bijna zes huishoudens. Wilfred Schepers was op zoek naar nieuwe energie en inspiratie. Met zijn kennis over woningcorporaties hielp hij ter plekke andere buurtteamleden verder en zelf nam hij een mooie keur aan ideeën mee terug naar zijn eigen buurtteam.

Overige vragen

Er waren ook een aantal concrete vragen over de heetwaterkraan en waterpomp. En of er in andere buurten al ervaring was opgedaan met acties voor ledlicht, tegen koude voeten en hoe je gezinnen bereikt. Hier een overzichtje.

Centrale vraag: hoe blijf je in contact met je buurt?

Als laatste onderdeel van de avond bogen de aanwezigen zich over deze vraag en met verrassend resultaat.

Tekeningen: LOT of Illustrations.

 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?