Verslag regiobijeenkomst Twente

12 juli 2016

Veel buurtteams hebben dezelfde uitdagingen. Dus waarom zou je geen raad vragen aan teams die al een stukje verder zijn? Of andere teams juist verder op weg helpen. Tijdens de regiotafel op 5 juli in Café De Piep’n in Vriezenveen kwamen de Twentse teams bij elkaar om hun ervaringen uit te wisselen én nieuwe acties te bedenken. De avond was niet alleen heel nuttig, maar ook zeer inspirerend. En gezellig natuurlijk.

Vanaf 17.00 uur waren de deelnemers welkom in de gezellige achterkamer van Café De Piep’n. Buurtbegeleiders Martijn Kolkman en Marjan Hendriks verzorgden de ontvangst. Aan de tafels kwamen de gesprekken al direct goed op gang. Over zonnepanelenacties, energiecoöperaties opzetten en over de beste buurtaanpak. Een leuke manier om alvast kennis te maken.

Vrouwen beslissen anders

Buurkracht img 0011
Welke rol heeft de vrouw bij energiebesparing?

Na een uitgebreid buffet startte het officiële programma met een presentatie over de rol van vrouwen bij beslissingen over energiebesparing in huis. Buurkracht deed hier de afgelopen maanden onderzoek naar. Djoera Eerland van Buurkracht deelde de eerste resultaten. Waar mannen bijvoorbeeld eerder naar de resultaten op de langere termijn kijken, willen vrouwen boter bij de vis: wat leveren maatregelen nú op? Deze informatie kan een interessante ingang zijn voor buurtacties.

Ronde tafel

Buurkracht img 0018
Rondetafelgesprekken

Welke vragen leven er binnen de teams? En welke ervaring en kennis hebben ze te delen? Verdeeld over twee tafels legden de deelnemers vraag en aanbod op tafel. De Peterskamplaan in Oldenzaal is nog maar nét gestart. Waarmee kan de jaren zeventig-buurt het best beginnen? Teamlid Jan van Duiven staat open voor elke tip. Hij blijkt omringd door teamleden van zeer ervaren teams, zoals Gerard Bauhaus van Vasse en Titia Takens van De Bolhaar. “Met isolatie”, klinkt het in koor. Aan de tafels was zeer veel kennis en ervaring aanwezig. Kijk hier welke kennis uitgewisseld is.

Ideeën genereren

Buurkracht img 0021
Ideeën komen tot stand

In beide groepen bleek dat veel buurtteams naar manieren zoeken om bewoners nog beter te bereiken en enthousiaster te maken. Tijdens de creatieve sessie gingen beide groepen met het thema aan de slag. De ene groep met de vraag: Hoe maak ik energie sexy? En de ander groep met: Hoe krijg ik energiebesparing op de agenda? Eerste stap was een brainstorm: zoveel mogelijk post-its volschrijven met ideeën. Daarna werden de post-its gerangschikt en kwamen verrassende nieuwe invalshoeken in het vizier Sneltekenaars legden alles vast in tekeningen. Laat je inspireren door het resultaat.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?