Verslag regiobijeenkomst Brabant-West

02 juni 2016

Café Ons Thuis in Terheijden vormde op 25 mei het gezellige decor van een ontmoeting tussen enthousiaste energiebespaarders in Brabant-West. Buurtteamleden én mogelijk toekomstige buurtteamleden. Ruim 20 mannen en 2 vrouwen wisselden ervaringen uit, deelden ideeën en lieten zich inspireren door de aanpak van andere buurtteams. Na een smakelijk buffet en een inkijkje in het onderzoek naar ‘vrouwen en energiebeslissingen in huis’ van Buurkracht, gingen de rondetafelgesprekken van start.

Buurkracht img 4701
Wat voor rol heeft de vrouw in energie besparen?
Buurkracht img 4707
Ervaringen uitwisselen

De deelnemers stelden zich voor en vertelden wat ze wilden halen en brengen. Zo was Jaap Stel van de Componistenbuurt-Natuurkundigebuurt in Oosterhout én van Oosterhout Nieuwe Energie uit op tips om nieuwe buurten voor Buurkracht te winnen. Hoe kom je binnen als de buurtvereniging geen interesse heeft? Wat hij te bieden had: ruime ervaring met buurtacties. Bob Nauta uit Terheijden zit met het probleem dat Terheijden niet echt een buurt is: de sociale cohesie is niet groot. Hoe overtuig je mensen dan om iets gezamenlijks op te zetten? Deze vraag speelde bij meerdere heren aan de tafel.

Vraag en antwoord

Aan de andere tafel domineerde de vraag: hoe krijgen we onze buurt in beweging? We hebben een buurtteam, en nou? Martijn Kegler uit Princenhage dacht alweer een stap verder: “We hebben van alles gedaan, met leuke resultaten. Hoe houden we energie besparen onder de aandacht?” De gesprekken kwamen direct op gang. Want behalve vragen hadden de deelnemers allerlei bruikbare tips voor hun tafelgenoten.

Tientallen ideeën

Buurkracht img 4712
Creatief aan de slag met gezamenlijke vraagstukken
Buurkracht img 4728
Alle ideeën verwerkt in een tekening

In de creatieve sessies gingen de deelnemers dieper in op de vragen die bij de rondetafelgesprekken naar boven kwamen. Denk in mogelijkheden, luidde de opdracht. Alles mag en alles kan. En schrijf je beste ideeën op post-its. Zo ging de ene groep los op effectieve manieren om de buurt wakker te schudden en vervolgens de aandacht vast te houden. De andere groep dook op best practices en op de uitdaging om een buurtgevoel op te roepen in een wijk met weinig binding. Twee vakkundige tekenaars verwerkten al die post-its vervolgens in één grote tekening voor elke groep.

Op een presenteerblaadje

De tekeningen zagen er niet alleen prachtig uit, ze vatten de resultaten van de avond ook heel goed samen. Aan de hand van de ‘buurt in beweging’-tekening presenteerde Jack Naalden uit de Kastelenbuurt de ideeën van zijn groep. De andere groep koos voor een duopresentatie door Onno Eigeman uit Albano en Piet van der Sloot uit Bergen op Zoom. Met deze finale kwam de avond aan zijn eind. De deelnemers praatten nog gezellig even na aan de bar. En gingen weer helemaal opgeladen en vol nieuwe ideeën naar huis.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?