Verslag regiobijeenkomst Limburg

16 juni 2016

Café D’n Ingel in Thorn opende op 8 juni exclusief z’n deuren voor een ontmoeting tussen enthousiaste energiebespaarders in Limburg. Bijna 20 buurtteamleden én mogelijk toekomstige buurtteamleden maakten hun opwachting. Om ervaringen uit te wisselen, ideeën te delen en zich door elkaar te laten inspireren. Na een smakelijk buffet en een inkijkje in het onderzoek naar ‘vrouwen en energiebeslissingen in huis’ van Buurkracht gingen de rondetafelgesprekken van start.

Buurkracht img 8906
Genieten van het smakelijke buffet
Buurkracht img 8913
Welke rol denken wij dat de vrouw heeft bij energie besparen?

De deelnemers stelden zich voor en vertelden wat ze wilden halen en brengen. Zo was Krishan Boere uit Slenaken benieuwd hoe buurtteams in andere buurten erin slagen om een hoge opkomst voor bijeenkomsten te krijgen. Jan Linssen uit Hout-Blerick wilde graag sparren over zijn idee om een soort huurconstructie voor energiebesparende maatregelen op te zetten. Zodat mensen niet eerst grote uitgaven hoeven te doen, maar direct geld gaan verdienen. Zelf heeft hij in zijn eigen huis de energierekening van € 340,- per maand teruggebracht tot nul zonder een dubbeltje eigen geld te investeren. Dat gunt hij anderen ook. Inmiddels heeft hij al ruim 150 huishoudens geholpen om veel geld en energie te besparen. Die ervaringen wil hij graag delen.

Vraag en antwoord

Aan de andere tafel domineerde de vraag: hoe kunnen we meer mensen in de buurt bereiken en bij onze activiteiten betrekken? Cep Smeets van de Baarloseweg in Helden had alvast één tip die in zijn buurt goed gewerkt had: rondgaan met de warmtecamera van Buurkracht. “Dat vindt iedereen leuk. En die beelden zorgen echt dat mensen zich bewuster worden van hun energieverbruik. Zeker als duidelijk te zien is dat er warmte weglekt uit hun huis.” Zo kwamen de gesprekken goed los. En hadden de deelnemers behalve vragen ook allerlei bruikbare tips voor elkaar.

Buurkracht img 8923
Creatief met elkaar aan de slag met eigen gekozen thema's
Buurkracht img 8893
Tekenaars zetten de puntjes op de i in de allesomvattende tekening

Tientallen ideeën

In de creatieve sessies gingen de deelnemers dieper in op de vragen die bij de rondetafelgesprekken naar boven kwamen. Denk in mogelijkheden, luidde de opdracht. Alles mag en alles kan. En schrijf je beste ideeën op post-its. Zo ging de ene groep los op effectieve manieren om de aandacht van buurtgenoten te trekken en die vervolgens vast te houden. De andere groep dook op vergelijkbare vragen: hoe kun je meer buurtgenoten bereiken? En hoe krijg je ze dan in de doe-stand? Twee vakkundige tekenaars verwerkten al die post-its vervolgens in één grote allesomvattende tekening voor elke groep.

Op een presenteerblaadje

De tekeningen zagen er niet alleen prachtig uit, ze vatten de resultaten van de avond ook heel goed samen. Aan de hand van de ‘aandacht-vangen-en-vasthouden’-tekening presenteerde François Verhoeven van ’t Hart van Clumme (Klimmen) de ideeën van zijn groep. De tekening van de andere groep werd met verve uitgelegd door Peter Frencken, die op het punt staat een Buurkrachtbuurt te beginnen in Thorn. Met deze finale kwam de avond aan zijn eind. De deelnemers praatten nog gezellig even na. En gingen weer opgeladen en vol goede ideeën naar huis.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?