Verken je buurt met de Kennen & Kunnen-kaart

10 mei 2018

Een succesvolle buurtactie begint met tamtam. Want wil je dat buurtgenoten meedoen, dan moeten ze natuurlijk eerst van je actie gehóórd hebben. Dat wordt dus alles uit de kast trekken om zo veel mogelijk mensen te bereiken. De Kennen & Kunnen-kaart helpt daarbij. Hoe werkt dat?

Buurkracht kennen kunnen marienheem
Buurkrachtbuurt Marienheem in actie met hun Kennen & Kunnen-kaart

De Kennen & Kunnen-kaart is een nieuw hulpmiddel voor buurtteams om hun netwerk letterlijk in kaart te brengen op een plattegrond van de buurt: wie en wat kennen we en hoe kunnen we die kennis en kennissen inzetten voor ons initiatief? De praktijk leert dat als teams daar goed bij stilstaan, ze altijd meer uit hun netwerk kunnen halen dan ze vermoedden. Voor Buurkracht reden om de Kennen & Kunnen-kaart te introduceren.

Ontdek je netwerk

Ook jouw team kan z’n voordeel doen met de Kennen & Kunnen-kaart. De één kent de eigenaar van de plaatselijke supermarkt; een handig contact als je met een informatiestandje de aandacht wilt trekken. De ander kent wellicht iemand bij de krant, of in dat deel van de buurt waar je als team nog niet zo goed vertegenwoordigd bent. Met de kaart loop je samen een aantal vragen door om te bepalen wie je Kent en wat je in jouw buurt Kunt bereiken. Zo vind je een netwerk waarvan je niet wist dat je die had en bekijk je jouw buurt eens in een ander daglicht. Zo levert de Kennen & Kunnen-kaart toegevoegde waarde voor je plannen op, én een slimmere rol- en takenverdeling.

Probeer het zelf

De Kennen & Kunnen-kaart komt uitstekend van pas in de opstartfase van een buurt, als je als team plannen gaat maken. Dan blijkt vaak dat ze samen meer deuren kunnen openen en mensen bereiken dan verwacht. Maar ook buurtteams die al een tijdje bezig zijn en op het punt staan weer een nieuwe actie op te zetten, kan dit handige hulpmiddel weer op nieuwe ideeën brengen. Ook aan de slag met de Kennen & Kunnen-kaart? Je buurtbegeleider helpt je graag verder.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?