Venlo van start met energiebesparing

19 juni 2014

Persbericht Venlo

In deze tijd van crisis en hoge brandstofprijzen wordt energie besparen aantrekkelijker. Toch komt het er in veel huishoudens niet van. Te druk. Gedoe. Geen idee wat een investering oplevert. Om die hobbels weg te nemen gaat VenloEnergie samenwerken met Buurkracht. Te beginnen met de wijk ‘t Ven. Het doel: bewoners van deze wijk helpen bij besparingsmaatregelen.

Robert Lommen van VenloEnergie: “Samen is waar het bij VenloEnergie om draait. Samen energie besparen en opwekken. Samen naar een energierekening van nul euro. Met lokale mensen, bedrijven, verenigingen, dorps- en wijkraden en andere lokale organisaties.” Dat sluit aan bij Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V. dat buurtbewoners bij elkaar brengt om samen besparingsmaatregelen bij de kop te pakken. Dit werkt drempelverlagend omdat bewoners zich aan elkaar optrekken en taken kunnen verdelen. Het is ook voordeliger omdat ze samen offertes kunnen aanvragen. En leuker omdat ze er niet alleen voor staan.

Laagdrempeliger

Het buurtteam trekt de kar, Buurkracht ondersteunt. Bijvoorbeeld door de besparingsmogelijkheden in de buurt te onderzoeken en bewoners te helpen bij het opvragen en beoordelen van offertes. Bovendien levert Buurkracht een geavanceerd online platform waar bewoners hun eigen energieverbruik nauwkeurig kunnen volgen en vergelijken met het gemiddelde van hun buren. Lommen: “Je kunt je nu al aanmelden op buurkracht.nl/het-ven en zien welke maatregelen voor jou interessant kunnen zijn.”

Inzicht in je energieverbruik

Inwoners van de wijk ‘t Ven ontvangen deze zomer met voorrang gratis de slimme meter. Met de slimme meter wordt inzicht in je eigen energieverbruik mogelijk. Op buurkracht.nl is vervolgens te zien hoe ieders eigen energieverbruik zich verhoudt tot dat van de buurt. En welke maatregelen interessant zijn om energie te besparen.

Versterking voor het buurtteam welkom

Het buurtteam roept buurtbewoners op die zin en ook een beetje tijd hebben om mee te denken en de rest van de buurt te enthousiasmeren voor de plannen. Lommen: “We zijn nu met een klein en enthousiast buurtteam dat het leuk vindt om de buurt in beweging te brengen. Een belangrijke drijfveer is het milieu, de zorg voor een duurzame toekomst van onze planeet. Maar energie besparen scheelt ook gewoon geld en het levert meer wooncomfort op. We zijn nu met z’n drieën, maar zouden er graag nog een paar vrijwilligers bij hebben. Het kost niet veel tijd, en nog meer handen maken lichter werk. Of je nu helpt bij het rondbrengen van flyers, het ophangen van posters of offertes opvragen. Alle hulp is welkom. We horen het graag.”

Over VenloEnergie en Buurkracht

VenloEnergie is een onafhankelijk particulier initiatief dat inwoners en bedrijven in Venlo helpt bij het realiseren van duurzaamheid. Voor meer informatie kijk op www.venloenergie.nu. Buurkracht is een initiatief van Enexis Holding N.V. om buurtinitiatieven op het gebied van energiebesparing te ondersteunen. 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?