Veel gehoor in ‘t Hazzo

18 mei 2015

De buurtbijeenkomst over Buurkracht in Ekenrooi trok op woensdag 13 mei ruim 30 bewoners naar activiteitencentrum ’t Hazzo in Waalre. Een mooie opkomst op de vooravond van Hemelvaart.

Buurkracht 160303 energieloket ekenrooi
Energieloket

Het avondprogramma was goed gevuld. Irmy van Paassen van Buurkracht hield de eerste presentatie na het welkomstwoordje van initiatiefnemer Frits Steenberghe. Zij vertelde aan de hand van een paar filmpjes hoe Buurkracht buurten ondersteunt bij energiebesparing en wat je allemaal kunt doen en vinden op buurkracht.nl.

Oud dubbel glas kan beter

Elke buurt die Buurkrachtbuurt wordt, krijgt een professionele buurt- en woningscan aangeboden. In dit geval was die uitgevoerd door Alexander Berk van Nibag. Ook hij was aanwezig om zijn bevindingen te presenteren. Hij had rondgekeken in de buurt en wat uitgebreider in één representatieve woning, waarvan er zo’n 150 in de buurt staan. Frits: “Alexander heeft bijvoorbeeld geconstateerd dat het glas verbeterd kan worden. Veel woningen in Ekenrooi hebben dubbel glas van meer dan dertig jaar oud. We hebben heel veel warmtebeelden gemaakt in onze buurt en daar konden we ook al op zien dat het oude dubbel glas niet meer goed functioneert. Samen met Alexander heb ik een paar van die warmtebeelden laten zien en kort toegelicht.”

Meeliften op WEL

In Ekenrooi werkt het buurtteam behalve met Buurkracht ook samen met WEL, Waalre Energie Lokaal. Deze coöperatie werkt aan de verduurzaming van het hele dorp Aalst-Waalre. De voorzitter, John Felten, vertelde welke initiatieven WEL al heeft ontplooid. En dat WEL al afspraken heeft met verschillende leveranciers, bijvoorbeeld over de plaatsing van zonnepanelen, maar ook over folie achter de verwarming, isolatie, dubbel glas en het afregelen van warm water. Een mooi uitgangspunt waar Ekenrooi op kan meeliften, maar Frits zou graag zien dat bewoners zelf gaan uitzoeken of er misschien nog betere afspraken te maken zijn, toegespitst op de buurt. Frits: “Ik heb de aanwezigen met klem opgeroepen om zich hiervoor op te werpen.”

Blijven aanjagen

Frits kijkt met een goed gevoel op de buurtbijeenkomst terug. “De sfeer was positief. Maar ik weet uit ervaring dat je de boel steeds moet blijven aanjagen, wil je dat mensen ook echt in actie komen. De eerste vervolgstap is dan ook dat er een e-mail naar iedereen die zich tot nu toe geïnteresseerd getoond heeft, gaat, vergezeld van een lijst waarop iedereen kan invullen naar welke maatregelen zijn of haar belangstelling uitgaat. We hopen met die mailing ook buurtgenoten te vinden die willen bijdragen aan de voorbereiding van de eerste buurtacties.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?