Veel belangstelling voor postcoderoosproject in Nijeveen

21 mei 2017

De werkgroep 2025 - Nijeveen Energie Neutraal is op dreef. Op 18 mei presenteerden de leden in dorpshuis De Schalle hun plannen voor een postcoderoosproject: zonnepanelen op andermans dak. De eerste vier dorpsgenoten die willen deelnemen hebben zich al gemeld; nog een aantal erbij en het project kan van start.

Buurkracht buurkracht nijeveen buurtbijeenkomst
Buurkracht buurtbijeenkomst Nijeveen

Harry van Dijk van de werkgroep: “Met name voor bewoners van de lintbebouwing is de postcoderoos een uitkomst. Veel van hun huizen hebben rieten daken en voor hun deur staan grote eiken die veel schaduw geven. Dan zijn zonnepanelen op je eigen dak geen optie. Bij een postcoderoosproject neem je duurzame stroom af van je eigen zonnepanelen op andermans dak; dat is dan een mooi alternatief. En het rendement valt niet tegen. Het is afhankelijk van de vergoeding die je aan de eigenaar van het dak moet betalen, maar een zonnepaneel van € 300,- heb je gemiddeld binnen 10 jaar terugverdiend. En daarna is alle opbrengst winst.”

Goed rendement

Hoe een postcoderoos precies werkt, kon Christiaan Teule van Natuur en Milieufederatie Drenthe haarfijn uitleggen. Bij een postcoderoos kun je deelnemen aan een collectief zonnedak in je eigen postcodegebied. Als je meedoet, kun je de btw op zonnepanelen en arbeid terugvragen, net zoals bij zonnepanelen op je eigen dak. Waarin de postcoderoos verschilt, is dat je geen vergoeding krijgt voor de energie die je opwekt, maar voor de energiebelasting die je normaal per geleverde kilowattuur betaalt (tot een maximum van 10.000 kWh). Voor het idee: van de 20 cent per kilowattuur die je normaal voor stroom aan je energieleverancier betaalt, is zo’n 12 cent energiebelasting.

Ervaring

Riekus Weggemans uit Noord-Sleen heeft zelf een postcoderoos in zijn dorp op poten gezet. De werkgroep had hem uitgenodigd om te vertellen over alles wat daarbij komt kijken. Harry: “Hij gaf ons tips voor het opzetten van een coöperatie, de selectie van leveranciers en de afspraken met de eigenaar van het dak. Interessant was zijn suggestie om bewoners niet te laten deelnemen per zonnepaneel, maar certificaten uit te geven per hoeveelheid opwekvermogen. Zo kun je makkelijker je aandeel verhandelen als je verhuist of de grootte van je aandeel aanpassen aan je daadwerkelijke verbruik.”

Geïnteresseerd? Meld je aan!

Met veertig belangstellenden in de zaal lijkt de postcoderoos in Nijeveen een haalbare kaart, maar Harry wil niet op de zaken vooruitlopen. “We gaan eerst de belangstelling in het hele dorp peilen door huis-aan-huis een inventarisatieformulier in de bus te gooien. En in juni staan we op de jaarmarkt met informatie over de zonnepanelenactie die we ook voorbereiden en de postcoderoosactie. Rond 1 juli moet duidelijk zijn of we een postcoderoos gaan starten. Wie vragen heeft of zich wil aanmelden, kan bij Hylco de Boer of bij mij terecht. Je kunt ons aanspreken, bellen of contact opnemen via onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?