Veel belangstelling voor energiemarkt Mariënheem

25 januari 2016

Inwoners van Mariënheem hebben er zin in, in energie besparen. Dat bleek wel tijdens de energiemarkt op 21 januari in gemeenschapscentrum De Schalm. De eerste activiteit in 2016 in het kader van de besparingscompetitie in het dorp. Ruim 50 dorpsgenoten lieten zich uitgebreid informeren over allerlei concrete besparingsmogelijkheden. “Een heel mooie opkomst.”

Buurkracht foto3
Energiemarkt

Duurzaam Mariënheem, de club die Buurkracht in het dorp heeft gehaald, had acht bedrijven uitgenodigd om hun producten en diensten te presenteren. “Zo waren er partijen die zonnepanelen installeren en cv-ketels, leveranciers van vloer- en gevelisolatie en een bedrijf dat warmtepompen levert”, vertelt Jos Neulen van het buurtteam. “En een bedrijf dat EPC-berekeningen uitvoert bij nieuwbouwwoningen, dus berekent hoe energiezuinig ze zijn. Ook de woningbouwvereniging was aanwezig, om informatie te geven over de zonnecollectoren die ze op huurwoningen plaatst. Bij het Buurkracht-standje konden bezoekers tegen inlevering van de bon uit bijvoorbeeld de Mik een leuke Buurkrachtbespaarkalender ophalen. Van die mogelijkheid werd gretig gebruikgemaakt.”

Besparingscompetitie

Buurkracht c8179061cdc1059a1d49f78ab532aebe
Leveranciers presenteren zich tijdens energiemarkt

De hele avond liepen belangstellenden binnen. In een ongedwongen sfeer lieten ze zich bijpraten over besparingsmogelijkheden die ze interessant vinden. Of waar ze misschien nog niet eerder aan gedacht hadden. Jos liet op zijn laptop zien hoe je kan inloggen op buurkracht.nl en gaf een inkijkje in zijn eigen energieverbruiksgrafieken. Een strak programma was er niet, alleen om 19.30 uur hield Jos een korte formele presentatie. Jos: “Namens Duurzaam Mariënheem heb ik verteld dat dit onze eerste actie was ter ondersteuning de besparingscompetitie die we hebben opgezet. Een kans voor bewoners om zich te oriënteren en met hun eigen straat uit te lopen op de rest van het dorp. De buurt die dit jaar procentueel het meeste bespaart ten opzichte van 2015, kan daarmee een mooie prijs winnen. Nog boven op het geld dat bewoners zelf besparen door op hun energieverbruik te letten en maatregelen te nemen.”

Aanspreekpunten gevraagd

Jos maakte meteen van de gelegenheid gebruik om een oproep te plaatsen. “We hebben Mariënheem opgedeeld in 21 buurtjes die samen strijden om de winst. Het liefst hebben we dat zich in elke buurt iemand opwerpt die als aanspreekpunt wil optreden. En ons zo werk uit handen neemt. In een paar buurten hebben we al vrijwilligers, maar we kunnen nog wel wat ondersteuning gebruiken. En het kan heel gezellig zijn.” Bij een volgende bijeenkomst is het buurtteam van plan de buurt in Mariënheem die het actiefste is met de besparingscompetitie alvast extra in het zonnetje zetten. “Zo blijven we aandacht vragen voor de wedstrijd én voor energie besparen. Op deze avond hebben we alvast vijftig mensen over de vloer gehad die concreet met maatregelen aan de slag willen. Daar ben ik erg blij mee.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?