Veel animo voor energie besparen in Hanevoet-Vijverkwartier

29 november 2016

Hans Bommezijn, Leo van Bakel en Jan Zwering, drie Klimacoaches uit Hanevoet-Vijverkwartier hebben samen een Energieteam gevormd. Hun doel: een energieneutrale buurt in 2020. Hoog tijd dus om de bewoners bij elkaar te trommelen voor een voorlichtingsavond over energie besparen. Die vond onder grote belangstelling plaats op 23 november in wijkcentrum ’t Slot.

Buurkracht hanevoet vijverkwartierimg 20161123 wa0002
Goed bezochte bijeenkomst Hanevoet-Vijverkwartier

De Klimacoaches zelf openden de avond. Ze vertelden dat de Milieufederatie Brabant hen in samenwerking met het Woonbedrijf getraind heeft om bij mensen thuis energieadvies te kunnen geven. En dat ze hun eigen buurt willen helpen met energie besparen. Om te onderstrepen hoe hard dat nodig is, vertoonden ze de trailer van An Inconvenient Truth, de film waarmee Al Gore zijn ongerustheid over klimaatverandering met de wereld deelde.

Petje-op petje-af

Irmy van Paassen van Buurkracht bracht het onderwerp van energiebesparing weer heel dichtbij met petje-op petje-af, een korte en luchtige energiequiz om de energiekennis van het publiek te testen. Wat is het gemiddelde energieverbruik van een huishouden? Hoeveel zuiniger is een ledlamp dan een gloeilamp? Zo zette Irmy de zaal meteen aan het denken over hun eigen energieverbruik. Daarnaast lichtte ze aan de hand van een filmpje toe wat de rol van Buurkracht is en vertelde ze wat bewoners aan de slimme meter kunnen hebben die binnenkort in hun buurt wordt aangeboden.

Voorkom hoofdpijn, doe de lichttest

Om bewoners alvast goed op weg te helpen hun eigen energieverbruik te beperken, had het Energieteam ook een onafhankelijke specialist in ledverlichting uitgenodigd. “Hij liet bijvoorbeeld de verschillen tussen gloeilampen, spaarlampen en ledlampen zien”, vertelt Hans. “In het licht dat ze afgeven, maar ook in energieverbruik. Dat scheelt veel. En ledverlichting is een overzichtelijke investering. Ook ik heb er weer wat van opgestoken: let op de lichtfrequentie van de lampen die je aanschaft. Is die te laag, dan kun je er hoofdpijn van krijgen. Dat blijk je eenvoudig te kunnen testen: als je de camera van je mobiele telefoon op een ledlamp richt en hij flikkert in het scherm, koop dan vooral een andere.”

Energiemarkt in de pauze

In de pauze konden bezoekers hun licht verder opsteken bij verschillende standjes, van vereniging 040Energie, Repair- en Energiecafé Gestel van de Klimacoaches, dat nét een jaar bestaat, Woonbedrijf, Zorgsaamwonen Hanevoet die de sociale cohesie in de buurt wil bevorderen, en Operatie Steenbreek die zich hard maakt voor minder stenen en meer groen in de tuinen. Hans: “Bij de stand van Buurkracht konden bezoekers zich al inschrijven voor warmtebeelden. We hebben de komende week de warmtecamera te leen en zijn van plan een ronde langs de huizen te maken om te kijken waar ze energie lekken. Dan kunnen we misschien samen de kieren gaan dichten. We hebben al verschillende inschrijvingen binnen.”

Aanloop naar zonnepanelen en klushuis

De laatste presentatie ging over de ervaringen van bewoners met de maatregelen, die door Woonbedrijf zijn uitgevoerd of nog worden uitgevoerd, zoals de Aurum-display waarmee je het energiegebruik in de woning kunt monitoren, en de Spiro Clean mechanische afzuiginstallatie. De daken worden voorbereid op het plaatsen van zonnepanelen. “Binnenkort stelt Woonbedrijf een klushuis ter beschikking, waar we op energiegebied (doen, laten en kleine maatregelen) kunnen laten zien wat je allemaal met je huis kunt doen. Daarbij worden ook klusworkshops gegeven voor en door bewoners. En kunnen we bijvoorbeeld samen aan de slag met de slimme meter. Daar kijken we erg naar uit.”

Videoverslag en warmtecamera

Bekijk ook het videoverslag van de presentatie over led-verlichting tijdens de buurtbijeenkomst in Hanevoet-Vijverkwartier. Heb je de avond gemist en/of wil je toch meer informatie? Neem dan contact op met het Energieteam via de buurtpagina van Hanevoet-Vijverkwartier. Hier kun je je ook alsnog aanmelden voor warmtebeelden van je woning.

Hanevoet-Vijverkwartier

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hanevoet-Vijverkwartier