Veel animo in Bunders-West voor scherp aanbod spouwmuurisolatie

22 september 2017

Na een buitengewoon succesvolle zonnepanelenactie is Bunders-West klaar voor de volgende stap in energie besparen: isolatie. Onder aanvoering van het buurtteam kregen zo’n dertig buurtbewoners op 18 september in Wijkcentrum De Bunders een aantrekkelijk aanbod voor spouwmuurisolatie. Voor buurtgenoten die nog twijfelen of de bijeenkomst gemist hebben: deelnemen kan nog tot 1 december via de buurtpagina.

Buurkracht 20170918 195649
Mooi aanbod voor Bunders-West

Jos Nij Bijvank van het buurtteam zag veel nieuwe gezichten toen hij de buurtbewoners welkom heette. “Daar zijn we heel blij mee”, zegt hij. “Net als met het aantal mensen dat is gekomen, zo’n 30.” Bewoners van Bunders-West hebben veel interesse in spouwmuurisolatie. Zo bleek uit een inventarisatie in de buurt. Jos: “Tegelijkertijd zijn sommigen een beetje sceptisch. Zo heerst het idee dat spouwmuurisolatie de kans op vochtproblemen vergroot. Wij vonden het daarom belangrijk om een onafhankelijk expert uit te nodigen om een verhaal te houden en de vragen van de buurtbewoners te beantwoorden.”

Onafhankelijk expert

Arnold Hofland van certificatie-instelling SKG-IKOB was de aangewezen persoon om deze klus te klaren. Hij gaf een gedetailleerde uitleg over spouwmuurisolatie en wist de twijfels bij de aanwezige bewoners weg te nemen. “Spouwmuurisolatie zelf zorgt bijna nooit voor problemen. Wat het wel doet, is problemen vergroten die er al zijn. Zolang je er dus voor zorgt dat die zijn verholpen voordat je spouwmuurisolatie laat aanbrengen, is er niets aan de hand.”

Scherpe prijs voor Bunders-West

Na het overtuigende verhaal van Arnold was het tijd voor het aanbod. Het buurtteam heeft collectieve prijsafspraken weten te maken met leverancier Takkenkamp voor alle bewoners van Bunders-West met interesse in spouwmuurisolatie. Jos: “Wie zich aanmeldt krijgt eerst een vrijblijvende offerte. De prijs is afhankelijk van de grootte van het huis, eventuele gebreken die verholpen moeten worden en het gebruikte materiaal. Korrels zijn de goedkoopste oplossing. Maar heb je al glas- of steenwol in de muren zitten en wil je bij-isoleren, dan moet je hetzelfde materiaal gebruiken. ”

Als beste uit de test

Takkenkamp is zorgvuldig gekozen door het buurtteam. “We hebben in totaal drie gecertificeerde bedrijven uitgenodigd om vier huizen op te nemen”, legt Jos uit. “Uiteindelijk kwam deze partij als beste naar voren. Het was het enige bedrijf dat de scheurtjes in mijn gevel opmerkte en adviseerde om die eerst te verhelpen. Daarnaast bood Takkenkamp de mogelijkheid om bij te isoleren. Bij de andere twee had eventuele oude isolatie er eerst helemaal uit gemoeten.”

Snel terugverdiend

Spouwmuurisolatie verdien je relatief snel terug, gemiddeld binnen zes jaar. Het is daarmee een heel efficiënte manier van energie en dus geld besparen. De actie viel dan ook in goede aarde bij de aanwezige buurtbewoners. Vijf bewoners hebben zich ter plekke aangemeld. Een mooi aantal om mee te beginnen, vindt Jos. Hij is optimistisch: “Ik weet zeker het aantal verder op zal lopen. Hoeveel huishoudens daadwerkelijk spouwmuurisolatie laten aanbrengen is natuurlijk afwachten, maar de offerte is vrijblijvend en er bleven na afloop van de presentaties veel mensen nog even na om vragen te stellen aan de leverancier.”

Acties in 2018

Jos kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst en denkt alweer na over nieuwe acties voor volgend jaar. “In november kijken we hoe we volgend jaar precies verder gaan. Waarschijnlijk maken we eerst weer een nieuwe inventarisatie van de behoeften in de buurt. Ledverlichting en zonneboilers behoren tot de mogelijkheden, en we gaan ook zeker kijken naar thema’s die niet direct met energie besparen te maken hebben. Wie op de hoogte wil blijven en/of mee wilt profiteren van de spouwmuurisolatieactie, kan zich aanmelden op onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?