Vasse maakt zich op

20 februari 2014

Buurkracht img 3746
Vasse maakt zich op

In Vasse staan veel huizen uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Vóór het tijdperk dat er echt met het oog op duurzaamheid werd gebouwd. Er is dan ook een hoop energiewinst te halen, vooral met isolatie. Dit en meer kwam naar voren tijdens de buurtbijeenkomst op 19 februari in het altijd gezellige hotel-restaurant Tante Sien.

Na afloop kwamen de vragen los

Zo’n veertig bewoners kwamen op de buurtbijeenkomst af. Een gemêleerd gezelschap waarin alle leeftijdsgroepen vertegenwoordigd waren. Bestuurslid Gerald Hofste trapte af met een presentatie over Energiek Vasse. René Boorsma van Buurkracht lichtte toe wat Buurkracht is en doet. Hij demonstreerde ook de slimme meter die in maart in alle woningen van Vasse wordt geplaatst en die het voor bewoners mogelijk maakt om hun eigen energieverbruik nauwkeurig te volgen. Energieadviseur Mark Plaggenborg van Kies Groen Licht liet zien wat hij in twee woningen in het dorp aan besparingsmogelijkheden was tegengekomen. Vooral spouwmuur- en vloerisolatie kunnen het comfort in het dorp verhogen en de CO2-uitstoot en gasrekening verlagen.

Versterking

Het publiek was wat afwachtend, maar na afloop van de presentaties kwamen de vragen goed los. Fred van der Ende: “De aanwezigen zagen het zeker zitten om energie te besparen. Maar mijn indruk was dat er ook nog best veel onduidelijk is. Wat ik bijvoorbeeld merkte was dat nog niet iedereen het verband had gelegd tussen Buurkracht en de plaatsing van de slimme meter. Ook was misschien niet duidelijk genoeg dat het de bedoeling is dat bewoners nu zelf het initiatief nemen. We hebben wel veel ingevulde formulieren mee naar huis genomen, ook van mensen die in een werkgroep willen plaatsnemen, maar we kunnen nog wel wat versterking gebruiken. De komende tijd gaan we daar verder aan werken, bijvoorbeeld door in Vasse langs de deuren te gaan en nog eens uit te leggen wat we van plan zijn.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?