Van nul-op-de-meter naar nul-in-de-afvalbak in Meerstad

17 november 2017

De woningen in de Groningse wijk Meerstad zijn supergoed geïsoleerd en gasloos en op veel daken liggen al zonnepanelen. Maar voldaan achterover leunen is er niet bij. Je kunt nog veel meer doen om het milieu te sparen: zo min mogelijk afval produceren bijvoorbeeld. Op 8 november kon de buurt die kunst leren tijdens een bijeenkomst met vlogster Emily-Jane Lowe-Townley als hoofdact. Meer informatie en inspiratie is op te vragen bij het organiserende team Meerkracht via de buurtpagina.

Buurkracht 8 november 2017
Van nul-op-de-meter naar nul-in-de-afvalbak in Meerstad

Emily-Jane Lowe-Townley is bekend geworden door de vlog Leven Zonder Afval. In 2013 besloot ze samen met haar gezin afvalloos te worden en dat is voor een groot deel gelukt. Ze was helemaal uit Baarn naar Samenwerkingsschool Meeroevers gekomen om uit te leggen hoe ze dat heeft gedaan. De bezoekers hingen aan haar lippen. De meesten zijn al heel bewust bezig met hun afval en waren benieuwd naar haar tips.

Stop met verpakte producten kopen

Mizzi van der Zijpp van het buurtteam: “Emily-Janes belangrijkste tip was ophouden met verpakte producten kopen. Alles wat je koopt is tegenwoordig verpakt in plastic of karton. Ook voedingswaren. Emily-Jane loste dit op door met potjes en bakjes naar de markt te gaan, voor bijvoorbeeld kaas, olijven en noten. Aanvankelijk geneerde ze zich, maar verkopers reageerden juist heel enthousiast. Nu laat ze zelfs brood in de supermarkt verpakken in een kaaslinnen zak die ze van huis meeneemt. Hoe meer mensen dit gaan doen, hoe normaler het wordt.”

Plastic scheiden

In Groningen wordt plastic nog niet gescheiden opgehaald. De bewoners hebben daar kritiek op. Een ambtenaar kwam in de Meeroevers graag vertellen waarom dit nog niet gebeurt. Mizzi: “Hij legde uit dat de stad samenwerkt met een afvalbedrijf dat het plastic achteraf uit het afval haalt. Dat is goedkoper en levert plastic van betere kwaliteit op dan als we zelf het plastic scheiden. Dat betekent niet dat de stad het altijd zo zal blijven doen. Als er een betere en goedkopere methode komt waarbij plasticscheiding vooraf nodig is, dan krijgen we allemaal een gele bak. In Meerstad wil de gemeente ook papiercontainers gaan plaatsen. Dan hoeven we het papier niet meer langs de weg te zetten.”

Daag jezelf uit

De gemeente probeert met ‘challenges’ de aandacht van bewoners te vragen voor afvalvermindering. Mizzi: “Afgelopen jaar was dat met de 100-100-100 Challenge: de uitdaging om met honderd huishoudens in de gemeente honderd dagen honderd procent afvalvrij te leven. Dan word je je er pas echt van bewust in hoeveel verpakkingsmateriaal je boodschappen bij de supermarkt zitten. Volgend jaar komt er een Challenge over voedselverspilling. Misschien ook leuk om daar in de wijk extra aandacht voor te vragen.”

Tevreden goodiebag

Het was al dik na tienen toen de bezoekers tevreden naar huis gingen. Iedereen kreeg een rijkgevulde goodiebag mee met kortingsbonnen en monsters van onder meer de Beewrap, een kaasdoek met bijenwas als alternatief voor plasticfolie. “Dat heel Meerstad voortaan met potjes en bakjes naar de supermarkt gaat, is niet realistisch”, zegt Mizzi lachend. “Maar deze bijeenkomst is wel een goed begin.”

Ook ideeën? Laat horen!

Afvalvermindering blijft hoog op de agenda van Meerkracht staan, maar het team heeft nog veel meer plannen om de wijk nog duurzamer te maken. “Onze eerstvolgende bijeenkomst gaat over een windmolenproject. Als we zelf windenergie opwekken, kan Meerstad helemaal zelfvoorzienend worden. Ook ’s winters. We willen ook kijken of we het fruit van de fruitbomen in de wijk kunnen gaan verwerken.” Heb je zelf ook goede ideeën, of wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Meerkracht, meld je dan aan op de buurtpagina.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?