Van leukste dorp naar duurzaamste dorp van Drenthe

30 oktober 2017

Isoleren en zonnepanelen, dat zijn de twee besparingsacties waar Midden-Annen zijn pijlen de komende tijd op richt. Het buurtteam dat de acties heeft opgezet, heeft aantrekkelijke prijsafspraken weten te maken voor alle dorpsbewoners. Daarbij geldt: hoe meer deelnemers, hoe hoger de korting. Aansluiten en meeprofiteren? Neem dan snel een kijkje op de buurtpagina!

Buurkracht buurkracht annen046
Buurkracht Midden-Annen

Het aanbod voor isolatie en zonnepanelen werd op dinsdagavond 31 oktober gepresenteerd aan bewoners van Midden-Annen. Een select gezelschap kwam af op deze buurtbijeenkomst in Ons Dorpshuis. “Iedereen was erg enthousiast en nieuwsgierig naar wat we te vertellen hadden”, vertelt Marnix Ennes van het buurtteam. Hij opende de avond met een korte uiteenzetting van de doelstellingen van zijn team: “Wij willen energie besparen in Midden-Annen naar een hoger plan tillen. Veel huizen in het dorp hebben een laag energielabel- en zijn dus niet energiezuinig. Daar willen we vanaf. Dat is niet meer van deze tijd. In 2013 werd Annen gekozen tot leukste dorp van Drenthe. In 2018 zijn we het duurzaamste dorp!”

Goede ervaringen

De huizen danken hun energielabel voor een groot deel aan slechte isolatie. Uit een inventarisatie van een energieadviseur eerder dit jaar bleek dat veel jarenzeventigwoningen zelfs helemaal niet zijn geïsoleerd. Voor het buurtteam reden om prioriteit te geven aan deze vorm van energie besparen. “We hebben een bedrijf gevonden met heel concurrerende prijzen: BEVO Isolaties uit Musselkanaal”, vertelt Marnix opgetogen. “Andere buurten hebben al goede ervaringen met deze leverancier.” 

Aanbod voor isolatie

Het buurtteam van Midden-Annen heeft goede afspraken gemaakt met het bedrijf. Alle bewoners van Annen kunnen gebruik maken van voordelige prijzen. Twee vertegenwoordigers van BEVO Isolaties kwamen een toelichting geven op de procedure en de opties. “Ze hebben de verschillende mogelijkheden voor isolatie van daken, spouwmuren en vloeren uiteengezet. Met aandacht voor de soorten materialen die je kunt gebruiken en de bijbehorende kosten”, legt Marnix uit. “Het bedrijf biedt bovendien de mogelijkheid om verouderde spouwisolatie te verbeteren en bodemisolatie aan te brengen in lage kruipruimtes.” Alle prijsafspraken zijn te vinden op de buurtpagina. 

Korting op zonnepanelen

Na het verhaal over isolatie kwamen de zonnepanelen aan bod. Het buurtteam heeft bij Platen Duurzame Technieken korting weten te regelen voor alle bewoners van Annen. Vertegenwoordiger Bert Doedens kwam een toelichting geven. Marnix: “Deze leverancier heeft altijd een ruime keus in A-kwaliteit tegen de laagste prijs. Hoe meer mensen mee doen, hoe voordeliger het wordt. Bij meer dan vijf deelnemers krijgen we 3 procent korting, bij vijftien deelnemers of meer wordt dit 6 procent op de totale kosten. En ze regelen gratis de btw-teruggave!”

Samenwerking lokale politiek

Het buurtteam is de afgelopen maanden druk geweest met het leggen van belangrijke contacten. Zo denkt de Natuur en Milieufederatie Drenthe inmiddels mee over besparingsacties en zijn er leden uit de lokale politiek bij de plannen betrokken. “Samen met de gemeente bijvoorbeeld verkennen we momenteel de mogelijkheden voor een postcoderoosproject: een ‘zonnepanelenweide’ waar bewoners van Midden-Annen gezamenlijk in investeren. Dat is een mooie kans voor dorpsbewoners die liever geen zonnepanelen op hun eigen dak leggen.” 

Gevels fotograferen

Daarnaast gaat het buurtteam deze winter de gevels van alle huizen in Midden-Annen fotograferen met een warmtecamera. “Die laat mooi zien waar de warmtelekken zitten in een huis en waar het dus loont om (extra) te isoleren. We beginnen in de straten van de mensen die aanwezig waren bij de bijeenkomst. Daarna komt ook de rest aan de beurt en kunnen we iedereen een goede indruk geven van hoe hun woning erbij staat.”

Meedoen?

Marnix kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst in Ons Dorpshuis. “De bezoekers toonden veel interesse in zowel de isolatie- als de zonnepanelenactie. En we verwachten dat de warmtecamera-actie meer mensen zal overtuigen om mee te doen. Wie meer informatie wil over de prijzen van isolatie en zonnepanelen en/of een afspraak wil maken, kan daarvoor terecht op onze buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?