Van energiezuinig naar energiezuiniger in Hoornse Meer

27 mei 2016

De meeste huizen in de Hoornse Meer hebben energielabel C. Op zich niet slecht. Maar er is nog voldoende ruimte voor verbetering vonden Jochum Prop, Thecla Goossens en Lia Schreurs van het buurtteam. Samen met Buurkracht presenteerden ze op 25 mei in de Semmelstee de beste besparingskansen voor de buurt. Vloerisolatie en zonnepanelen lijken een goede eerste stap.

Buurkracht buurtbijeenkomst hoornsemeer oost
Bijeenkomst Hoornsemeer-Oost

Na een hartelijk welkom door Jochum vertelde buurtbegeleider Orville Frijde hoe Buurkracht de bewoners kan ondersteunen bij energiebesparing. Wie zich aanmeldt op de buurtpagina Buurkracht.nl/hoornsemeer-oost, vindt daar bijvoorbeeld tal van tips. Je blijft dan ook meteen op de hoogte van nieuws en acties. Mensen met een slimme meter kunnen op de pagina bovendien hun eigen energieverbruik inzien en vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt.

Koude voeten

Energieadviseur Floris van Dijk had afgelopen maand een uitgebreide energiescan gedaan in het huis van Jochum. Aan de hand van de resultaten presenteerde hij kansrijke besparingsopties voor de buurt. De meeste huizen zijn 25 jaar oud en dus voorzien van spouwmuurisolatie. Maar vloerisolatie werd in die tijd nog niet standaard uitgevoerd. Daar valt dus nog winst te behalen. Financieel, maar ook in comfort. Want vloerisolatie maakt een einde aan koude voeten. Verder raadde hij zonnepanelen aan en - voor wie deze nog niet vervangen heeft - een nieuwe zuinige cv-ketel.

Voorbeeldwoning

Na de presentaties was er ruimte voor vragen en ontstond er een levendig gesprek over ledverlichting, zonnepanelen en zonneboilers. Jochum: “Er waren ook vragen over kosten en opbrengsten van energiebesparende maatregelen. We willen nu offertes laten maken van een voorbeeldwoning zodat buurtbewoners een goed beeld krijgen van wat energiebesparing in hun eigen situatie kan betekenen.”

Hoornsemeer-Oost

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Hoornsemeer-Oost