Van drie naar vijftig bezoekers in tien minuten

06 november 2015

4 november, 10 voor 8 ’s avonds. Het is nog akelig rustig in het zaaltje van Stationzicht waar de eerste Buurkrachtbijeenkomst van de Stationsbuurt in Deurne op het programma staat. Stilte voor de storm, zo blijkt. Want om 8 uur zit het goed vol. De informatieavond over samen energie besparen kan beginnen.

Buurkracht dscf6328
Volle bak in zaal Stationszicht

Henk Kuipers van het buurtteam heet de bijna 50 bezoekers welkom, stelt de andere teamleden voor en legt uit wat ze van plan zijn: samen met de buurt energie besparen. Daarbij krijgen ze ondersteuning van Buurkracht. Buurtbegeleider Irmy van Paassen zet vervolgens uiteen waar die ondersteuning uit bestaat. Een van de onderdelen die daarbij de revue passeren, is de buurt- en woningscan: Buurkracht laat een onafhankelijke energieadviseur de besparingsmogelijkheden in de buurt onder de loep nemen. In dit geval was dat Jimmy Jacobs van Nibag. Ook hij houdt een presentatie, waarin hij aan de hand van foto’s en rekenvoorbeelden laat zien waar en met welke maatregelen buurtbewoners eenvoudig winst kunnen pakken.

Woningscan verloot

“Er zijn al twee woningscans uitgevoerd in de buurt”, vertelt Sylvia van Bommel van het buurtteam. “De rapporten hebben we op buurkracht.nl gezet, zodat iedereen die nog eens kan nalezen. En op de avond zelf hebben we nog een extra woningscan verloot onder de bezoekers. Om kans te maken hoefden mensen alleen maar het ‘inventarisatieformulier’ in te leveren. Daarop kunnen ze aankruisen welke energiebesparingsmaatregelen ze zelf interessant vinden en of ze het leuk vinden om te helpen bij de voorbereiding van acties. Al die formulieren hebben we in een Buurkrachttas gestopt en daar heb ik er blind één uitgevist. Van de familie De Vries. ‘Wij hebben bijna alles al gedaan in huis’, was de eerste reactie. Maar ze waren er wel blij mee.”

Meteen in gesprek

Buurkracht dscf6335
Een goed gesprek

Door de verloting van de woningscan heeft het buurtteam meteen een flinke stapel formulieren binnen. Sylvia heeft er al vlug naar gekeken: “Uit een eerste ruwe telling blijkt dat zonnepanelen het meest in trek zijn met 14 gegadigden. Spouwmuurisolatie is 12 keer aangekruist en een zonneboiler 11 keer. Dubbel glas en vloerisolatie 6 keer, dakisolatie 5 keer en de hr-ketel 4 keer. Het leuke is ook dat mensen die over dezelfde maatregel nadachten, na afloop meteen met elkaar in gesprek raakten. Er hebben zich nu al acht buurtgenoten gemeld die het wel leuk vinden om samen met een groepje bijvoorbeeld offertes aan te vragen en een leverancier te selecteren. Vóór de bijeenkomst kreeg ik al bericht van iemand die toevallig net offertes voor spouwmuurisolatie heeft aangevraagd en die graag met de buurt wil delen. Én er heeft zich iemand opgeworpen om ons buurtteam te versterken. Ik denk dat we met deze oogst heel snel vervolgstappen gaan nemen.”

Stations-Oranjebuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Stations-Oranjebuurt