Van buurt komt buurt

03 september 2015

Buurkracht  mg 6896
Buurkracht Buurtteam De Buurtjes

Onder aanvoering van Jaap Pannekoek werd Buurkracht in de Ruwaard-Staatsliedenbuurt in Oss al snel een succes. Jaaps enthousiasme werkte niet alleen in zijn eigen buurt aanstekelijk: na een presentatie die hij gaf, besloot ook Diana van der Steen uit het naburige De Buurtjes te beginnen met Buurkracht. Daarbij komen de ervaringen en adviezen van Jaap goed van pas.

In de Ruwaard-Staatsliedenbuurt, een van de allereerste Buurkrachtbuurten, kwamen tientallen huishoudens in actie. Bijvoorbeeld door spouwmuurisolatie aan te laten brengen of zonnepanelen aan te schaffen. Andere huishoudens kozen voor dubbel glas, een zonneboiler, dakisolatie of een nieuwe cv-ketel. Diana: “Zij hebben het hele proces al doorlopen, van buurtbijeenkomst tot werkgroepjes vormen, offertes aanvragen en leveranciers selecteren. Jaap staat altijd klaar om ons advies te geven. Bijvoorbeeld over hoe je buurtgenoten kunt benaderen, dat je persoonlijk je gezicht laat zien. Ook toen we begin september met een groepje bij elkaar zaten om ons voor te bereiden op het aanvragen van offertes, was hij erbij. Heel fijn dat we gebruik kunnen maken van zijn expertise en contacten en niet zelf steeds het wiel hoeven uit te vinden.”

Samen optrekken

Voor Jaap is het vanzelfsprekend dat hij De Buurtjes vooruit helpt. “Ik vind het leuk om te doen en vertel graag over de ervaringen in mijn buurt. Er zijn heel veel programma’s die zich richten op energiebesparing, maar Buurkracht werkt echt! Daarom probeer ik ook andere buurten warm te maken voor Buurkracht. Ook in onze eigen buurt gaan we weer verder. Zo zijn we in gesprek met de woningbouwcorporatie over de renovatie van huurwoningen; dat hopen we te kunnen koppelen aan Buurkracht. En we zijn van plan weer nieuwe acties op te zetten, misschien een herhaling van acties die we al gedaan hebben, maar bijvoorbeeld ook met ledverlichting. Het is zelfs heel goed mogelijk dat we daarin samen met De Buurtjes gaan optrekken!”

Ook je steentje bijdragen?

Heel graag! Woon je in De Buurtjes? Dan kun je je bij Diana van der Steen melden via de buurtpagina of marije@buurkracht.nl. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de Ruwaard - Staatsliedenbuurt.

Ruwaard - Staatsliedenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ruwaard - Staatsliedenbuurt