Vakantiegeld: wat wordt jouw bestemming?

05 juni 2018

Eind mei is er in Nederland weer heel veel vakantiegeld uitgekeerd. Wat ga je daarmee doen, vroegen we in een minipoll op sociale media. En het kan aan onze achterban liggen, maar bijna twee derde van de deelnemers verkoos ‘mijn huis verduurzamen’ boven ‘iets leuks voor het gezin’. Wat zijn jouw plannen?

Buurkracht vakantiegeld
Welke bestemming krijgt jouw vakantiegeld?

Ook het NIBUD, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, dook in de bestemmingen voor het vakantiegeld. Veel mensen zetten het geld niet apart, kwam uit die peiling naar voren; het gaat gewoon op de grote hoop. Dat gebeurt vooral als mensen het vakantiegeld niet in één keer in mei, maar verspreid over het jaar ontvangen. Zo’n 40 procent gaat van het geld op vakantie. En een bijna even hoog percentage gebruikt het om te sparen of te beleggen. Dat klopt dan toch weer aardig met onze poll, al zijn onze uitkomsten iets extremer.

Beleggen in verduurzaming

Investeren in de verduurzaming van je woning is natuurlijk ook een vorm van sparen of beleggen. Die vaak veel meer oplevert dan je geld op de bank laten staan. Spouwmuurisolatie kun je bijvoorbeeld in 4 jaar terugverdienen. Het rendement op je investering is dan vergelijkbaar met een rente van 10% op de bank. Vloerisolatie heeft een gemiddelde terugverdientijd van 9 jaar, met een rendement van ongeveer 7%. En zonnepanelen verdien je tegenwoordig in een jaar of 7 terug. Zo heb je volgend jaar dus weer wat meer te besteden op vakantie.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?