Ulvenhout-Zuidwest reageert enthousiast op Buurkracht

24 september 2015

Buurkracht bb 23 sept
Buurtbijeenkomst Ulvenhout-Zuidwest

Bewoners van Ulvenhout-Zuidwest zijn enthousiast over energiebesparing met Buurkracht. Dat bleek uit de reacties na de eerste bijeenkomst op maandagavond 22 september in boerderij de Pekhoeve. Het buurtteam had de avond georganiseerd samen met energiecoöperatie Anneville die grote ambities heeft: een klimaatneutraal Ulvenhout.

Initiatiefnemer Jelle Folkeringa heette iedereen welkom en hield samen met buurtbegeleider Steve Duzanson een korte presentatie over Buurkracht. Ook energiecoöperatie Anneville stelde zichzelf en haar doelstellingen aan de bezoekers voor. Daarna liet de energie-adviseur van NIBAG de resultaten van een woningscan in de buurt zien. De scan was uitgevoerd in een twee-onder-een-kapwoning zoals er veel in de wijk staan. De bewoners hadden al verschillende isolerende maatregelen genomen, zoals spouwmuurisolatie en dubbel glas. Uit de presentatie bleek overduidelijk hoeveel dat kan schelen: op het verbruik én op de kosten. Een mooi vooruitzicht voor bewoners van soortgelijke woningen die nog niet zo ver zijn.

Nooit te oud

Aan het eind van de bijeenkomst gaven in elk geval zeven bewoners op het inventarisatieformulier aan dat ze interesse hadden in zonnepanelen, en vier voor dakisolatie. Jelle is blij met de oogst en met het elan van de bezoekers: “Tijdens de bijeenkomst kwam de vraag of het nog wel zinvol is om zonnepanelen te nemen als je al gepensioneerd bent. Haal je ’t er nog wel uit? Een oudere dame stond op en antwoordde dat ze haar leeftijd niet leidend laat zijn in haar beslissingen. Als zij zonnepanelen nodig en belangrijk vindt, dan neemt ze die. Wat een fantastisch standpunt!”

Gratis warmtescan

Jelle vond de opkomst van vijftien bewoners mooi, maar vanzelfsprekend wil het buurtteam meer buurtbewoners bij Buurkracht betrekken. “Eind oktober, begin november krijgen we de warmtecamera van Buurkracht te leen. Daarmee kunnen we precies laten zien waar de woningen in onze buurt warmte lekken. Iedereen kan zich daarvoor aanmelden. Ik verwacht dat we daarmee weer veel nieuwe mensen gaan bereiken.”

Ulvenhout-Zuidwest

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Ulvenhout-Zuidwest