Uitbreidingskansen voor Benzenrade-De Kommert

15 juni 2015

Benzenrade-De Kommert in Heerlen heeft sinds de eerste buurtbijeenkomst niet stilgezeten. Er is een groepje bewoners aan de slag gegaan om een zonnepanelenactie voor de buurt te organiseren en een groepje om zich te oriënteren op spouwmuurisolatie. Op maandag 8 juni kregen geïnteresseerden een update in gemeentschapshuis Welten.

Vaart erin

“We willen de vaart erin houden”, vertelt Marleen Siebelt van het buurtteam. “Daarom hebben we de buurt nog een keer uitgenodigd om te delen wat we van plan zijn en waar we mee bezig zijn. Ruud Derks heette iedereen welkom namens het buurtteam en gaf vervolgens het woord aan Daan Tempelman. Die vertelde dat er al verschillende interessante offertes voor zonnepanelen binnen zijn, en dat het werkgroepje binnenkort een keuze gaat maken. De werkgroep voor spouwmuurisolatie is net van start gegaan en is nog niet zo ver. Er kwamen dan ook vooral vragen uit de zaal over zonnepanelen. Bijvoorbeeld: als je geen budget hebt voor twaalf zonnepanelen, maar wel voor zes, heeft het dan toch zin om in te stappen? Of wordt de installatie dan in verhouding te duur? Met die vraag liep ik zelf ook rond, maar ik werd gerustgesteld; blijkbaar kun je al met zes zonnepanelen opbrengsten halen die de moeite waard zijn.”

Uitgebreid advies van DUW

Als speciale gast was ook Joyce Bongers van de Duurzaamheidswinkel (DUW) Parkstad aanwezig. Dat is een organisatie die gratis uitgebreide duurzaamheidsadviezen geeft aan bewoners. “Ze vertelde hoe dat in z’n werk gaat en ging ook in op de subsidiemogelijkheden die er voor bewoners zijn. Heel interessant. Ik heb meteen een afspraak gemaakt om mijn woning te laten doorlichten. Dat pakt DUW grondig aan: de energieadviseur trekt er drie uur voor uit.”

Wij willen ook meedoen

Jammer genoeg was de opkomst aan de lage kant. “Er waren ontzettend veel mensen op vakantie”, weet Marleen. “Dat krijg je met een meerderheid bewoners die geen schoolgaande kinderen meer hebben; die gaan buiten het hoogseizoen, vlak voor de zomer. Maar we wilden ook niet wachten tot na de zomer met een volgende bijeenkomst. En wat nu heel leuk was, was dat er ook bewoners van omliggende straten op de bijeenkomst zijn afgekomen. Die wilden zich graag bij ons aansluiten en pleitten ervoor de buurt uit te breiden. Dat gaat nu waarschijnlijk ook gebeuren, dus voor de volgende bijeenkomst na de zomer kunnen we nog meer mensen uitnodigen. Ondertussen zetten wij alvast de zonnepanelenactie online, want zeker voor die maatregel is het zonde om de zomer voorbij te laten gaan!”

Benzenrade-De Kommert

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Benzenrade-De Kommert