Uit de startblokken met een energieadvies

05 april 2014

Hoeveel besparingspotentieel heeft jouw buurt? En welke maatregelen zetten de meeste zoden aan de dijk? Om dat te bepalen krijgen buurten die met Buurkracht beginnen kosteloos een zogenoemde ‘wijkschouw’ van een erkend energieadviseur.

Een wijkschouw houdt in dat er een energieadviseur in een representatief huis voor de buurt, een inventarisatie gaat maken. Uiteraard belt hij niet zomaar aan; het buurtteam bereidt deze schouwingen voor. Zij bedenken welke woningen het meest ‘gemiddeld’ zijn voor de buurt: niet het kleinste huis, niet de grootste villa, en ook niet het huis dat al helemaal van top tot teen geïsoleerd is. Uit het lijstje dat op die manier overblijft, maakt het team een keuze. Waarna ze de bewoners polsen of die wel een energieadviseur over de vloer willen. Hebben ze geen bezwaar, dan neemt de adviseur contact op om een afspraak te maken. Dat is eigenlijk altijd een adviseur van Kies Groen Licht, een gerenommeerde, landelijke organisatie die samenwerkt met Buurkracht.

Checklist

De energieadviseur kijkt bijvoorbeeld hoe en wanneer het huis gebouwd is, of het dak geïsoleerd is, de spouwmuur, of de kruipruimte hoog genoeg is voor vloerisolatie, of er zonnepanelen op het dak kunnen en of die dan voldoende zon vangen. Hij kijkt naar de cv-ketel, de ramen, naden en kieren. Voert metingen uit en werkt een checklist af. Daarnaast maakt hij een ronde door de buurt om meer algemene uitspraken te kunnen doen. Welke overeenkomsten en verschillen ziet hij met de woningen die hij uitvoerig heeft bekeken? Zijn er veel huizen die in de schaduw liggen en dus minder hebben aan zonnepanelen? Komt hij nog bijzonderheden tegen?

Handvatten

Vervolgens stelt de adviseur een rapport op. Hierin beschrijft hij wat hij heeft aangetroffen, en dat koppelt hij aan een advies. Bovendien presenteert hij zijn bevindingen tijdens de buurtbijeenkomst. Zodat mensen in de zaal een beeld krijgen van de mogelijkheden. Wat er voor hen te besparen valt – in kuubs gas, kilowatts en euro’s. Met welke investeringskosten ze rekening kunnen houden. En met welke maatregelen ze het beste kunnen beginnen. Handvatten om van start te gaan. Willen ze vervolgens nog een individueel advies, dan kan dat, maar dat is niet kosteloos. Bij Kies Groen Licht kun je bijvoorbeeld een individueel energieadvies laten opmaken voor € 295,- (inclusief btw).

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?