Udense wijk Bitswijk in Ons Huis Verdient Het van RTL4

04 december 2015

Een energierekening van nul euro, wie wil dat niet? Het RTL4-programma Ons Huis Verdient Het, onderdeel van de gelijknamige campagne, spoort Nederlandse huishoudens aan energie te besparen. En laat daarbij inspirerende voorbeelden zien van buurten die op de goede weg zijn. Op zondag 13 december besteedt het programma aandacht aan Bitswijk, waar bewoners samen met EnergieUden aan de slag zijn met energiebesparende maatregelen.

Buurkracht ohvh bitswijk uden
TV-opnames voor Ons Huis Verdient Het

Op 18 november kwam de filmploeg in de Udense wijk Bitswijk op bezoek bij Hans Groenendijk, waar drie schattige kinderen met vilstiften zaten te tekenen. Precies in de kleuren die je ook veel ziet op warmtebeelden: rood, oranje en geel. Een warmtebeeld laat zien of een woning warmte lekt. Een energieadviseur heeft dit voor de camera uitgelegd. Hans: “Zelf heb ik een en ander over Buurkracht verteld. Hoe we begonnen zijn, wat we al bereikt hebben en dat we nu weer verder gaan.” Ook Henri van Maasakkers kwam aan het woord. Zijn geïsoleerde huis is via de warmtebeelden vergeleken met het niet geïsoleerde huis van een buurman.

Inzicht in je energieverbruik

Henri: “Ik had ook nog mijn eigen energierekening en die van mijn buurman meegenomen: € 2.400,- tegenover € 595,-. Een heel verschil. Uiteindelijk zijn die rekeningen niet in beeld gebracht, maar door de warmtebeelden is het wel duidelijk dat ik in een vergelijkbaar huis veel minder betaal voor gas en elektriciteit dan mijn buurman die nog geen maatregelen heeft genomen.” Buurtbewoners die zich aanmelden op www.buurkracht.nl/bitswijk zien op hun persoonlijke pagina’s welke energiebesparende maatregelen voor hen interessant kunnen zijn. “En met een slimme meter kun je inzicht krijgen in je energieverbruik en dit vergelijken met het gemiddelde verbruik uit onze buurt”, aldus Jan Groenendijk.

 

Voor wie benieuwd is naar de beelden en meer wil weten over het buurtteam, Buurkracht en de energiebesparingsacties: kijk zondag 13 december om 15.50 uur naar Ons Huis Verdient Het op RTL4. Houd de voortgang van de acties in de gaten op www.buurkracht.nl/bitswijk. Neem voor meer informatie contact op met Hans Groenendijk. Voor meer informatie over Buurkracht kun je terecht bij Jos Derks van Buurkracht (06-50630373 - jos@buurkracht.nl). 

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?