Uden Bitswijk start met isolatiemaatregelen

21 januari 2014

Buurkracht  mg 5262 %283%29
Buurtteam Buurkracht Bitswijk

Enthousiaste inwoners uit Uden zijn afgelopen juni begonnen om samen met de buurt energie te besparen. EnergieUden, Area en Buurkracht, een initiatief van Enexis Holding N.V.,ondersteunen hen hierbij. Wat ze de afgelopen maanden hebben gedaan, vertellen ze tijdens een buurtbijeenkomst op dinsdag 27 januari om 20.00 uur in MuzeRijk. Met een mooi aanbod voor isolatie. Iedereen is van harte welkom.

Initiatiefnemers Arie Abels, Henri van Maasakkers, Hans Claasen en Hans Groenendijk trekken de kar en stellen zich tijdens die avond voor. Ze vertellen over hun plannen en wat de buurt van hen kan verwachten. Buurkracht vertelt over makkelijker samen energie besparen met inzicht en concrete hulpmiddelen. Een leverancier geeft informatie over isolatiemaatregelen. En heeft een mooi aanbod. Arie: “Besparen begint met een goed geïsoleerde woning en geeft ook nog eens comfort.”

Ook voor huurders

Arie vervolgt: “Ook huurders zijn welkom zich te melden. Woningbouwvereniging Area, waar ik zelf werk, verhuurt zo’n zeshonderd woningen in Bitswijk. Die zijn allemaal goed geïsoleerd, maar er valt bijvoorbeeld altijd te besparen op gedrag. En Area staat ook open voor initiatieven van huurders om in zonnepanelen te investeren. Als veel bewoners dat willen, kun je bijvoorbeeld denken aan een regeling waarbij de huur iets omhoog gaat, maar de woonlasten ongeveer gelijk blijven omdat de energierekening omlaag gaat.”

Inzicht in energieverbruik

Met de slimme meter kunnen inwoners van Bitswijk inzicht te krijgen in hun energieverbruik. “Als inwoners zich aanmelden op buurkracht.nl dan zien ze welke maatregelen voor hen interessant kunnen zijn. En wij houden ze op de hoogte van de acties in onze buurt. Hebben ze hun slimme meter geactiveerd, dan krijgen ze via hun persoonlijke pagina inzicht in hun energieverbruik en kunnen ze dit vergelijken met het gemiddelde uit onze buurt”, aldus Henri van Maasakkers.

Samen besparen loont

Samen doen betekent het verdelen van werkzaamheden. En hoe meer mensen er mee doen, hoe voordeliger het is. “Wij beslissen zelf welke maatregelen we aanpakken en als inwoner bepaal je zelf of en aan welke maatregel je wilt meedoen. Je bent nergens toe verplicht”, aldus Henri. Het buurtteam hoopt veel inwoners te begroeten op 27 januari in MuzeRijk.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?