Tweede ronde begint goed

27 februari 2015

Buurkracht bb2
Veel animo voor het leggen van zonnepanelen

De Kastelenbuurt is goed bezig. Dankzij isolatiemaatregelen bespaart de buurt op jaarbasis al ruim € 6.000,- aan gas. En als het aan het buurtteam ligt, gaat nu ook de elektriciteitsrekening fors omlaag. Tijdens een goedbezochte informatieavond op 25 februari in basisschool De Torenschouw presenteerde het team de nieuwste Buurkrachtactie: zonnepanelen met korting. En er was nog meer goed nieuws.

Jack Naalden van het buurtteam opende de avond. In zijn inleiding liet hij onder meer zien wat de buurt tot nu toe bereikt heeft met Buurkracht: 14 huishoudens hebben hun spouwmuur laten isoleren, 7 de vloer. Behalve dat ze daar energiekosten mee besparen en aan wooncomfort hebben gewonnen, compenseren ze samen de CO2-uitstoot van bijna 4 gemiddelde huishoudens. Dat smaakt naar meer.

Zonnepanelen op De Torenschouw

Voor de zonnepanelenactie werkt het team de samen met Oosterhout Nieuwe Energie (ONE). Deze energiecoöperatie biedt in heel Oosterhout voordelig zonnepanelen aan van Pebble Green Systems uit Breda. Met deze leverancier is afgesproken dat voor elke 50 huishoudens die zonnepanelen aanschaffen, er tegen kostprijs ook zonnepanelen op een openbaar gebouw komen. Rob Buitenen, van de werkgroep zonnepanelen, kon melden dat de teller inmiddels op 75 staat, en dat het eerste openbare gebouw dat zonnepanelen krijgt, uitgerekend De Torenschouw is. Mooier kun je een zonnepanelenactie niet inleiden.

Jong geleerd

Michiel van Rijnsoever van het buurtteam. “Het leuke is dat Enexis er een mooi onderwijspakket bij doet. Je kunt kinderen niet vroeg genoeg het belang van energie besparen bijbrengen. Er komt ook een meter op het schoolplein die precies weergeeft hoeveel energie de zonnepanelen op het dak opleveren.”

Van D naar A

Ook het energielabel kwam aan de orde. Sinds dit jaar heeft elke woning waarvoor nog geen officieel label is toegekend, een voorlopig energielabel gekregen. Ben je het daar niet mee eens, dan kun je er wat aan doen, vertelde Gerrit Janssen, buurtbewoner en vrijwilliger van ONE. Zelf had hij door foto’s van zijn huis en facturen van maatregelen te uploaden, zijn energielabel van D naar A weten te krijgen. Toch de moeite waard.

Meer dan techniek

Na al deze opwarmertjes was de presentatie van Pebble Green Systems aan de beurt. “Een goed verhaal”, vindt Michiel. “Ik ben totaal niet technisch, een schroevendraaier vasthouden lukt nog net, maar dit kon ik goed volgen. De presentatie ging niet alleen over de techniek, maar bijvoorbeeld ook over verschillende dakconstructies, het rendement, de wetgeving en zelfs de visuele kant. Zo kregen we het verschil te zien tussen zonnepanelen met witte randjes en zwarte randjes. Allemaal aan de hand van foto’s van zonnepanelen die Pebble in Oosterhout had gelegd. Dat maakte het ook heel herkenbaar.”

Veel animo

Het aanbod sloeg aan: na afloop kon Pebble direct zes afspraken maken om bij mensen langs te komen voor een persoonlijke offerte. Michiel: “Een heleboel leveranciers maken een offerte op afstand, op basis van wat fotootjes. Maar ONE heeft met Pebble een leverancier geselecteerd die op bezoek komt, goed kijkt, en duidelijk uitlegt wat er gaat gebeuren. En die bovendien goede garanties geeft en feeling heeft met de wijk. Ik had zelf mijn agenda niet bij me, maar ik heb mijn gegevens achtergelaten en ben meteen de volgende ochtend gebeld voor een afspraak. Op de avond was er al veel belangstelling, en ik hoop dat we met mond-tot-mondreclame en via 128 huishoudens die via de Buurkracht-website de offerte in kunnen zien, nog meer mensen enthousiast krijgen.”

Kastelenbuurt

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Kastelenbuurt