Twee buurten van start met energie besparen in Horstlanden-Veldkamp

15 februari 2016

Wie heeft belangstelling om samen met buurtgenoten zonnepanelen in te kopen? Deze oproep van de wijkraad Horstlanden-Veldkamp leidde op 19 januari tot grote drukte in het PET Paviljoen. Hier vond een informatieavond plaats waar bewoners niet alleen meer te weten kwamen over de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen, maar ook over voordelige energiescans en over Buurkracht: samen met de buurt energie besparen. Twee buurten in de wijk gaan daarmee aan de slag.

Buurkracht 20160119 204720
Veel belangstellenden voor energiebesparing in het PET Paviljoen

Behalve van een zonnepanelenactie kunnen bewoners van Horstlanden-Veldkamp voordelig de energiebesparingsmogelijkheden in hun huis laten onderzoeken. Daarnaast heeft de wijkraad de samenwerking gezocht met Buurkracht. Dit is een kosteloos en niet-commercieel initiatief van Enexis Holding N.V. dat buurten ondersteunt die samen energiebesparingsmaatregelen willen nemen. Zo helpt Buurkracht initiatiefnemers om buurtgenoten enthousiast te maken voor hun activiteiten. Bovendien krijgen Buurkrachtbuurten een eigen pagina op www.buurkracht.nl waar bewoners elkaar op de hoogte kunnen houden van lopende acties. En waar elke bewoner het eigen energieverbruik kan volgen en vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt.

Aanstekelijke ervaringen uit De Bolhaar

Al ruim honderd buurten zijn met Buurkracht actief. Waaronder De Bolhaar in Enschede. Daar heeft de gezamenlijke aanpak inmiddels al zijn eerste vruchten afgeworpen, vertelde Jeroen Jansen uit de Bolhaar in het PET Paviljoen. Zijn ervaringen en de toelichting van buurtbegeleider Martijn Kolkman van Buurkracht werkten aanstekelijk: meer dan tien vrijwilligers meldden zich om Buurkracht ook in hun buurt van de grond te tillen. Zij gaan van start in Horstlanden-Veldkamp (www.buurkracht.nl/horstlanden-veldkamp) en Horstlanden-Stadsweide (www.buurkracht.nl/horstlanden-stadsweide).

Gemeente gelooft in de kracht van samen

Nicolette Hoogeveen, programmamedewerker Duurzaamheid bij de gemeente en lid van het kersverse buurtteam voor Horstlanden-Stadsweide, is verheugd over het enthousiasme van bewoners. “Mooi om alle positieve reacties te zien. En ontzettend goed dat bewoners zelf initiatief nemen. Als gemeente hebben we daarin een faciliterende rol. Die nemen we onder meer door over duurzame initiatieven te communiceren, te helpen bij subsidieaanvragen voor gezamenlijke projecten en door regels te versoepelen. We zijn voortdurend in gesprek met bewoners, bedrijven en organisaties om de stad te verduurzamen. We geloven in de kracht van samen: je merkt dat mensen er gevoelig voor zijn. Dat ze elkaar enthousiast maken en eerder geneigd zijn zonnepanelen te nemen als hun buren ze ook hebben. Bovendien kunnen ze door samen in te kopen financieel voordeel halen. En het is nog goed voor de sociale cohesie ook.”

Meer informatie?

Meer weten over Buurkracht in jouw buurt? Neem dan contact op met Paul Pikkemaat (Horstlanden-Veldkamp) via paul.pikkemaat@gmail.com, of met Rob Lucas (Horstlanden-Stadsweide) via roblucas@introweb.nl . Voor meer informatie over Buurkracht kan contact worden opgenomen met Martijn Kolkman, 06 – 11 47 84 14 of martijn@buurkracht.nl.

Horstlanden-Veldkamp

Horstlanden-Stadsweide

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Horstlanden-Veldkamp

Horstlanden-Stadsweide