Tv-ploeg in Marknesse op Dag van de Duurzaamheid

13 oktober 2015

Buurkracht img 20151009 wa0011
De wethouder opent de pop-up store

Op 9 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, opende in Marknesse de eerste ‘pop-up store’ ‘duurzaamheid’ onder een strakblauwe hemel. Een mooiere dag voor opnamen van Ons Huis Verdient Het had initiatiefnemer Hubèr Buijsman zich niet kunnen wensen.

Net als voorgaande seizoenen brengt het RTL4-programma deze winter weer een reeks korte reportages over Buurkrachtbuurten in het land. Marknesse bijt het spits af. Dit dorp blinkt uit in samenwerkingsverbanden. De bewonersvereniging Marknesse Duurzaam brengt alle mogelijke partijen bij elkaar om duurzaamheid in brede zin op de kaart te zetten. Van de gemeente tot scholen, ondernemersverenigingen, Milieu Federatie Nederland en Buurkracht. Hubèr: “Je kunt niet zonder samenwerking om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Hier lukt dat vrij aardig.”

Voedselbos

Om tien uur ’s ochtends stond de cameraploeg bij Hubèr voor de deur. Voor de gelegenheid had hij het kernteam uitgenodigd om over de verduurzamingsplannen in Marknesse te vergaderen. “Het was even wennen, vergaderen in deze setting. Dat hadden we nog nooit meegemaakt. Af en toe moesten we een stukje overdoen of een zin anders formuleren. Maar het was geen gespeelde vergadering, het ging echt ergens over. We bereiden een bijeenkomst voor waarin we verschillende onderwerpen onder de aandacht brengen. Zoals de resultaten van de energiescans in het dorp, de mogelijkheid om met een warmtecamera van Buurkracht energielekken op te sporen en het ‘voedselbos’ dat we samen met de scholen in Marknesse inrichten. Daar gaan we zelf ons eten verbouwen.”

Feestelijke opening

Hoogtepunt van de filmdag was de feestelijke opening van de pop-up store ‘duurzaamheid’, een informatiepunt in een tijdelijke locatie door wethouder Andries Poppe. “We geven veel informatie online en via de plaatselijke media, maar we wilden ook een fysieke plek waar mensen binnen kunnen lopen met vragen en folders kunnen meenemen. Daarvoor bood een makelaar ons zijn kantoor in de winkelstraat aan, dat hij zelf momenteel niet gebruikt. Buurkracht heeft voor een paar mooie, opvallende banners gezorgd die we tijdens openingsuren buiten zetten en ook de Natuur- en Milieufederatie heeft bijgedragen aan de inrichting. Geweldig! Dat de wethouder de opening deed, geeft aan dat de gemeente ons initiatief belangrijk vindt. De lerares uit ons team had gezorgd dat er een hele schoolklas aanwezig is. Dat ziet er natuurlijk leuk uit op tv, en het laat zien dat er ook bij de jeugd in Marknesse al aandacht voor duurzaamheid is.”

Benieuwd

Hubèr gaat de pop-up store zelf bemannen, op vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. “Dat zijn voorlopig de openingstijden. We kijken hoe het loopt en hoe het gaat groeien. In elk geval ben ik ervan overtuigd dat mensen toch sneller geneigd zijn om iets aan hun woning te doen als je er face to face met ze over praat. En ik stel me zo voor dat we ook een laptop in de store neerzetten waarmee we bezoekers meteen aanmelden op de website van Buurkracht.” Dit en meer vertelde Hubèr ook voor de draaiende camera. “Best lastig om het verhaal dat je in je hoofd hebt, goed te vertellen. Maar iedereen was tevreden. Ik ben benieuwd hoe ze van alle beelden twee minuten gaan maken!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?