Tussenbalans Diepenveen-Noord: ruim 20 keer energiewinst

14 april 2016

In Diepenveen-Noord hebben bewoners er geen gras over laten groeien. Sinds de eerste buurtbijeenkomst in juni 2015 werden er 3 zonne-installaties geplaatst, 8 ketels vervangen, 6 woningen geïsoleerd en werd bij 4 huishoudens dubbel glas gezet. En dat is nog maar een tussenstand. “Je doet het met z’n allen.”

Gemiddeld besparen inmiddels 12 huishoudens zo’n € 500,- op hun energierekening per jaar. Wil jij ook energiebesparende maatregelen nemen? Kom dan naar de Lentefair.

Buurkracht  mg 5405 klein
In Diepenveen-Noord blikken ze terug op een mooi energie-bespaarjaar

Agnes Brinkhof van Duurzaam Diepenveen was vanaf de start bij Buurkracht in de buurt betrokken. Behalve in het buurtteam zat ze ook in twee van de werkgroepjes die bewoners zelf rondom verschillende maatregelen opzetten. “Ik wilde zelf ook aan de slag met maatregelen in mijn huis: isolatie en dubbel glas. Voor isolatie gingen we met 17 buren van start. Omdat geen twee woningen in de buurt hetzelfde zijn, hebben we eerst een energieadviseur uitgenodigd. Die heeft onze individuele huizen onder de loep genomen. Dat heeft enorm geholpen. Ook in het verdere offertetraject waar we vervolgens met wat minder buren in gingen. Want dankzij het persoonlijke advies konden we offertes makkelijk vergelijken en er zelfs foutjes uit vissen. En nog vóór de winter zaten we er warmpjes bij. Dat merk je echt. Het is nu veel prettiger en warmer in huis, die ervaring hebben we allemaal.”

Samen sterker, ook als individu

Een deel van het verhoogde comfort in Agnes’ huis is ook te danken aan het nieuwe dubbel glas. Ze had al dubbel glas, maar dat was na 15 jaar gaan lekken. “Bij de offertes voor isolatie waren we het snel en goed met elkaar eens. Maar bij de offertes voor dubbel glas deed zich een opmerkelijke situatie voor die het wel even spannend maakte. Daar was één offerte voor iedereen veel gunstiger, maar voor één iemand juist wel duizend euro hoger dan die van andere leveranciers. Dan sta je voor de vraag: wat doen we? Want als je het proces ingaat om gezamenlijk in te kopen, moet je dat wel bij één leverancier doen. Uiteindelijk heeft die buurman gezegd: ‘Oké, als ik er bij deze leverancier voor mezelf nog een substantieel bedrag af kan krijgen, dan doe ik met jullie mee. Ook al is het geen duizend euro.’ Dat is gelukt. Zo zie je dus dat je als individu ook sterker staat in de onderhandelingen als je samen met een groep optrekt.”

Wil je meer weten over hoe ze in Diepenveen-Noord energie hebben bespaard en hoe de bewoners dat ervaren? Lees dan hier verder.

Diepenveen-Noord

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?

Diepenveen-Noord