Tropisch warm Thorn-Noord zegt ‘ja’ tegen energiebesparing

15 september 2016

Thorn-Noord wil aan de slag met energie besparen. Ondanks het warme weer kwamen maar liefst 26 buurtbewoners naar de eerst buurtbijeenkomst in Café D’n Ingel. Het buurtteam was aangenaam verrast door de grote belangstelling. Doel van de avond was inventariseren wat de wensen van de buurt zijn. Zonnepanelen en isolatie scoren hoog.

Buurkracht voor bij verslag
Geslaagde bijeenkomst in Thorn-Noord 2

Initiatiefnemer Peter Frenken van het buurtteam verwelkomde de bezoekers en stelde het buurtteam voor. In een korte presentatie liet hij vervolgens zien wat de mogelijkheden zijn voor energiebesparing in huis, gerangschikt op de hoogte van de investering. “Wat veel oplevert en helemaal niets kost, is bewust omgaan met energie, dus minder hard rijden en korter douchen”, stelt Peter. Als een van de grootste investeringen voor particulieren op dit moment noemde hij de warmtepomp die aardwarmte gebruikt.

Energieverbruikstekkers lenen

Buurtbegeleider Patricia Vinclair legde vervolgens uit wat Buurkracht is. Buurkracht ondersteunt bij energiebesparing in buurt en het organiseren van buurtbijeenkomsten. Wie meer wil weten over zijn energieverbruik kan bij Buurkracht energieverbruikstekkers lenen. Deze laten per apparaat zien wat het verbruik is. Via Buurkracht kunnen bewoners ook een slimme meter aanvragen. Wie zich aanmeldt op buurkracht.nl/thorn-noord-2 kan dan online zijn eigen verbruik inzien en deze vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt. Op de buurtpagina kun je ook energiebesparingstips en het nieuws over besparingsacties in de buurt vinden.

Buurtscan

De afgelopen week heeft een energieadviseur een buurtscan gemaakt en een woningscan bij een van de buurtbewoners. Aan de hand van de scans legde hij kort uit welke energiebesparende maatregelen je kunt nemen en wat daarvan de kosten en rendementen zijn. Op basis van de scan kon hij ook globaal aangeven wat de beste maatregelen voor de buurt waren. Gezien de leeftijd van de huizen schatte hij in dat er nog voldoende te isoleren viel. De meeste daken in de buurt zijn ook geschikt voor zonnepanelen.

Gunstige zonnepanelenlening

Zonnepanelen nemen is op dit moment zeer gunstig in Thorn. De gemeente Maasgouw, waar Thorn onderdeel uitmaakt, wil de CO2-uitstoot van de openbare verlichting compenseren met de aanleg van zonnepanelen op 380 daken van particulieren en MKB-bedrijven. Peter vertelde er meer over: “Wie mee wil doen, kan gebruik maken van een financiering van de gemeente tegen zeer lage rente. De inschrijving staat nog open.” De gemeente regelt zelf een leverancier die de panelen levert, installeert en 15 jaar onderhoudt.

Profiteren van elkaars kennis

Na de pauze leidde Patricia een informatieve energiequiz. Rond energiebesparing zijn nogal wat misverstanden. Veel mensen schatten de kosten van zonnepanelen bijvoorbeeld veel te hoog in. Het gemiddelde zonnedak kost € 4000,- tot € 5000,- en niet € 10.000,- tot € 12.000,-. Uit gesprekken in de pauze en uit de vragen in de zaal bleek dat veel mensen zekerheid zoeken over de kwaliteit en levensduur van een zonnepaneleninstallatie. Peter: “Dat is nu het mooie van samenwerken in Buurkracht, dat je kunt profiteren van elkaars kennis.”

Uiterlijk 1 oktober

Tot slot gaf het buurtteam een korte terugkoppeling op de inventarisatieformulieren die in de pauze waren ingevuld. Peter: “We hebben nog niet alle formulieren geturfd, maar toen we er snel doorheen bladerden, waren met name zonnepanelen en isolatie vaak ingevuld. We gaan nu eerst alles op een rij zetten. Uiterlijk 1 oktober laten we weten welke projecten we gaan opstarten. We houden iedereen op de hoogte, ook via onze buurtpagina.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?