Topscoorders uit 2016

20 december 2016

In 2016 zetten buurtteams zich overal in het land keihard in om energiebesparing onder de aandacht te brengen. En liefst met z’n allen in actie te komen. Aan energie en creativiteit geen gebrek, noch aan mooie resultaten. Zoals in Vonderkwartier, Polhaar-Oost, Germenzeel en Kortland.

Buurkracht  mg 8625 klein
Vonderkwartier scoort dit jaar

Topscorer Vonderkwartier

Dat creativiteit loont bewijst ook het energieke buurtteam uit het Eindhovense Vonderkwartier. De energiefiets die dit team samen met andere buurtbewoners ontwierp – daarmee kun je biertjes koud fietsen, maar je kunt er ook licht op aansluiten – bleek een geweldige binnenkomer. Inmiddels hebben heel wat andere buurtteams hem mogen lenen voor hun eigen evenementen. Team Vonderkwartier is intussen van ludieke acties om energiebewustwording te creëren, overgegaan tot actie. Met waanzinnig succes: niet minder dan 69 huishoudens namen deel aan de spouwmuurisolatie-actie. En de teller loopt nog steeds. De volgende stap? Waarschijnlijk zonnepanelen. Nicole Papen van het buurtteam: “Liefst wel zonder de uniformiteit van onze mooie jaren dertigwijk aan te tasten. We gaan ons dan ook richten op de woningen waarvan de achterzijde gunstig ligt ten opzichte van de zon en op andere gezamenlijke projecten.”

Dalfsen verleidt buurt met zonnebloemen

In Dalfsen hebben de twee Buurkrachtbuurten nauwe banden. Zowel Pleijendal als Polhaar-Oost komen uit de koker van de werkgroep bewust Wonen van Groen Gebogen, die de buurtaanpak stap voor stap in het dorp wil brengen. Bij de introductie van Buurkracht in Polhaar-Oost maakte het buurtteam meteen gebruik van de lessen die in Pleijendal zijn geleerd. Janneke Dijkhof: “Onze ervaring in Pleijendal was dat mensen lang de kat uit de boom keken. In Polhaar-Oost wilden we daarom meteen goed uitpakken. Door heel zichtbaar te maken wat besparingsmaatregelen opleveren. Zo kwamen we samen met Buurkracht op het idee voor die zonnebloemborden met in de roos de jaarlijkse besparingen. Dat werkte geweldig: iedereen had het over die borden. En bij de eerste buurtbijeenkomst was het nog veel drukker dan we gehoopt hadden.”

Huurbuurt krijgt zonnepanelen

In de multiculturele huurbuurt Germenzeel in Uden hebben Cees Bos en Robert Nahon het voor elkaar gekregen dat woningbouwcorporatie Area zonnepanelen op 102 huurwoningen en vier koopwoningen gaat leggen. Kosteloos voor de bewoners! Cees: “We hebben een ronde gemaakt langs alle deuren, om bij bewoners de interesse voor zonnepanelen te polsen. Een heel ruime meerderheid zag dat zitten. Het werd in september nog even spannend. Maar begin november, vlak voor Buurtendag, kwam er opeens toch groen licht. Ik zie dat als een fantastische start van Buurkracht in deze buurt.”

Duizendste energiebespaartreffer in Kortland

In Kortland, Peize, vierden bewoners op 29 oktober dat de 1000e energiebesparingsmaatregel onder de vlag van Buurkracht in deze wijk gevallen is. Het grasveld aan de Eikenlaan was voor de gelegenheid vrolijk opgetuigd met een feesttent en een ronde buurtenbank met honderd energiezuinige schemerlampen. Ook het stralende weer werkte mee aan de goede sfeer. Ruim zestig buurtbewoners kwamen bij elkaar om het glas te heffen op de 1000e Buurkrachtmaatregel, en vooral op het succes van samen energie besparen in de buurt. Al 15 huishoudens deden mee aan de isolatieacties. Cyriel Vandeursen van het buurtteam: “Verrassend veel als je bedenkt dat heel wat huishoudens individueel al van alles gedaan hadden. Dat de duizendste Buurkrachtmaatregel in onze buurt genomen is, was al even verrassend. En een prima aanleiding om energie besparen extra onder de aandacht te brengen.”

Meer topscoorders bekijken? Vraag het Jaarboek 2016 aan via dit formulier.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?