Topdeal voor zonnepanelen in Schijf slaat aan

22 september 2017

In Schijf gaan ze ervoor: maximale staffelkorting bij de collectieve aankoop van zonnepanelen. Het buurtteam heeft zijn uiterste best gedaan om er een topdeal uit te slepen, en met succes. Tijdens een buurtbijeenkomst op maandag 18 september werd het harde werken bekroond met heel veel inschrijvingen. Ook meedoen? Kijk dan snel op de buurtpagina!

Buurkracht img 20170918 wa0021
Aantrekkelijk aanbod zonnepanelen voor Schijf

De interesse in Schijf voor de gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen is groot, zo blijkt uit de opkomst. “Omdat deze bijeenkomst heel specifiek over zonnepanelen ging en niet ook over andere vormen van energie besparen, dachten we dat we aan belangstelling moesten inboeten”, zegt Rini van Trijp van het buurtteam. “Maar dat was niet het geval. De belangstelling was boven verwachting!”

Focus op zonnepanelen

De avond ging van start met een inleidend praatje van Gert Wagenvoort, buurtbegeleider van Buurkracht. “Buurkracht is onderdeel van Enexis en ondersteunt lokale buurtteams”, legt Rini uit. “De buurtteams verspreid door heel Nederland zetten allerlei besparingsacties op touw. Wij richten ons nu op de gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Uit een inventarisatie is namelijk gebleken dat veel bewoners van Schijf daar oren naar hebben, dus wilden we er zo snel mogelijk mee aan de slag.”

Strenge selectie

Het buurtteam heeft vervolgens flink wat werk verricht om te komen tot het aantrekkelijke aanbod dat er nu ligt. Dat bleek uit het verhaal van Ron Schrauwen, voorzitter van het buurtteam. “We zijn begonnen met het aanschrijven van zeven verschillende leveranciers. Die zijn we vervolgens met elkaar gaan vergelijken. Wat zijn de kosten? Welke apparatuur wordt er gebruikt? Wat is de garantietermijn? Is het bedrijf groot genoeg? Hoe snel zijn ze ter plekke bij een storing?”

Voetbalvereniging

BINK Solar uit Breda kwam als beste uit de bus. “De garantietermijn is tien jaar in plaats van vijf. Bovendien heeft het bedrijf goede referenties”, licht Rini toe. “Zo is het verantwoordelijk voor de zonnepanelen op de kantine van de plaatselijke voetbalvereniging én de daken van een aantal particulieren in Schijf. Zij hebben alleen maar goede ervaringen met BINK.” 

Extreem aanbod

Toen de leverancier eenmaal gekozen was, konden de onderhandelingen beginnen. “We zijn heel diep gegaan en dat heeft ervoor gezorgd dat er nu écht een extreem aanbod ligt”, zegt Rini tevreden. “We zijn zelfs nog een paar keer teruggegaan naar de onderhandeltafel. Uiteindelijk hebben we een behoorlijk bedrag van de standaardprijs af weten te snoepen, de belastingteruggave wordt nu direct verrekend en de staffelkorting die we hebben bedongen is fiks. Als we met twintig buurtbewoners inkopen, is de korting maar liefst 7 procent!”

Klaar voor de lentezon

Patrick Kuipers was namens de leverancier aanwezig om het installatieproces alvast toe te lichten. “Als je je aanmeldt voor de actie, komt er eerst iemand van BINK langs voor een opname”, legt Rini uit. “Hoeveel energie verbruikt het huishouden? Hoeveel panelen kunnen er op het dak? Hoe gaan we ze neerleggen? Wat is het vermogen? Worden het blauwe panelen, of zwarte? Op basis daarvan krijg je een offerte en ga je akkoord dan is het wachten totdat alle andere offertes ook binnen zijn. Zoals het er nu naar uitziet moeten alle panelen er rond april op liggen en kunnen we stroom gaan opwekken zodra de lentezon begint te schijnen!” 

Ook meedoen?

De presentaties waren zo overtuigend en het aanbod dermate aantrekkelijk dat maar liefst 28 van de 36 aanwezige buurtbewoners direct een offerte hebben aangevraagd. “Gaan zij allemaal akkoord dan hebben we de maximale korting al binnen”, zegt Rini opgetogen. “Dat is heel gunstig, dus mocht je niet aanwezig zijn geweest bij de bijeenkomst en alsnog interesse hebben in een vrijblijvende offerte, ga dan snel naar de buurtpagina. Meedoen kan nog tot 31 december!”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?