Toon Gerbrands over het beste recept voor succes

16 december 2015

Visie, actie en passie, op een bedje van vertrouwen

Rond de eeuwwisseling maakte Toon Gerbrands furore als bondscoach van het Nederlands herenvolleybalteam. Onder zijn begeleiding behaalde het team een Europese titel en plaatste het zich voor de Olympische Spelen in Sydney. Vervolgens maakte Toon de ongebruikelijke overstap naar voetbal, eerst AZ en nu PSV, waar hij ook weer succes op succes stapelt. Hoe doet hij dat toch? En wat kan Buurkracht ervan opsteken?

“Drie sleutelbegrippen voor succes zijn visie, actie en passie”, aldus Toon. “Je moet van tevoren helder hebben wat je doelen zijn. En daaraan vasthouden. Ter illustratie: toen het Nederlands volleybalteam Europees kampioen werd en we eerste op de wereldranglijst stonden, schreef de pers juichend over ons. Vervolgens werden we zesde bij het WK. ‘Nederland heeft gefaald’, kopten de kranten toen. Bij de volgende EK werden we vijfde. Het ‘Weg met Gerbrands’ knalde van alle voorpagina’s. We hadden nog maar één kans om ons te plaatsen voor de Olympische Spelen. Iedereen werd zenuwachtig, alleen de voorzitter van de volleybalbond bleef rustig en liet ons verder gaan. Die laatste mogelijkheid grepen we. ‘Het gelijk van Gerbrands’, was het toen. Waarmee ik wil zeggen dat visie gaat over de lange termijn. Over keuzes maken en daar achter gaan staan. Dan kun je ver komen.”

Elkaars kracht benutten

Het tweede devies, actie, gaat volgens Toon maar om één ding: hard werken. “Er is geen alternatief.” En de derde succesfactor, passie, is minstens zo belangrijk. “Je hebt mensen nodig die dingen met hun hart doen. Die enthousiast zijn. De zaken onder controle hebben is niet genoeg.” Mensen die visie hebben, hard werken en gepassioneerd zijn, hebben dus hoge succeskansen. “In de meeste ploegen vind je die eigenschappen allemaal wel. Maar individuen hebben er vaak hooguit twee. Daarom is samenwerken cruciaal. Op die manier kun je elkaars kracht benutten. Dat geldt voor een sportteam, maar ook voor Buurkracht.”

Niet motiveren maar vertrouwen opbouwen

Buurkracht scoort goed op de succesformule van Toon. De visie is er: samen energie besparen. Dat het hard werken is om de doelen te verwezenlijken, kunnen veel Buurkrachtbuurten beamen. En de buurtteams bulken van de passie. Hoe kunnen zij hun buurt nog meer motiveren? Toon: “Wat werkt, is je wezenlijk interesseren in mensen. Dat is de beste manier om vertrouwen op te bouwen en mensen mee te krijgen in jouw missie. En vertrouwen is de beste basis voor succesvol samenwerken. Coaches worden nooit ontslagen vanwege slechte prestaties, maar altijd omdat het vertrouwen is weggevallen. Als ik indertijd niet het onvoorwaardelijke vertrouwen van de voorzitter en de spelers had gekregen, was ik er misschien wel voor de Olympische Spelen uitgegooid. In plaats daarvan hebben we mooie prestaties neergezet.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?