Tien tips: dit moet je weten als je een warmtepomp overweegt

01 januari 2017

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor je cv-ketel op gas. Bovendien kun je bij aankoop subsidie krijgen en gaat je energierekening omlaag. Veel nieuwbouwwoningen worden al met een warmtepomp opgeleverd en ook in bestaande huizen is de warmtepomp aan een opmars bezig. Waar moet je op letten als je een warmtepomp wil aanschaffen?
Onderaan dit artikel zie je een filmpje over de ervaringen met een warmtepomp.

Buurkracht warmtepomp
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor je cv-ketel op gas.

1. Een volledig elektrische warmtepomp? Dan is lagetemperatuurverwarming een must

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en verwarmt daar je huis mee. Voor een volledig elektrische warmtepomp heb je lagetemperatuurverwarming (LTV) nodig om een aangename temperatuur in huis te krijgen. Dat is vloer- of wandverwarming of speciale radiatoren die op lage temperatuur werken. En wat ook een must is: goede isolatie.

2. Zorg voor voldoende capaciteit voor pomp en radiatoren of vloerverwarming

Warmtepompen zijn niet geschikt om in korte tijd veel warmte te leveren. Ze zorgen juist dat het dag en nacht gelijkmatig warm is in huis. Is de capaciteit van de pomp, de radiatoren of de vloerverwarming te klein, dan springt een extra verwarmingselement bij. Dit werkt zoals een elektrische boiler en is helemaal niet energiezuinig. Met een hybride warmtepomp loop je dit risico veel minder; daar springt de hr-combiketel bij als de capaciteit te laag is. Dat is energiezuiniger dan elektrische bijverwarming.

3. Overweeg als alternatief: een hybride warmtepomp

Is je huis matig geïsoleerd en/of heb je geen lagetemperatuurverwarming? Dan kan een hybride warmtepomp een goed alternatief zijn. Deze haalt meestal warmte uit de buitenlucht of warme ventilatielucht om je huis mee te verwarmen. Als het buiten te koud is, springt je hr-ketel bij. Die zorgt ook voor warm water. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Je kunt hem vaak ook combineren met je huidige cv-ketel.

4. Voor een (hybride) warmtepomp is ruimte nodig

Een volledig elektrische warmtepomp is een flink apparaat, meestal groter dan een cv-ketel. Kies je voor een hybride warmtepomp, hou er dan rekening mee dat je naast je cv-ketel nog een extra apparaat moet installeren. Deze warmtepomp is dan wel een stuk kleiner dan je cv-ketel. Daarnaast aan je gevel of op je dak ruimte hebben voor een warmtewisselaar – ook voor een volledig elektrische warmtepomp, want bij betaande woningen is het meestal lastig om een warmtebron onder de tuin aan te leggen. Zo’n warmtewisselaar ziet eruit als een airco en is ook ongeveer even groot.

5. Check of je een vergunning nodig hebt.

Voor een luchtwarmtewisselaar aan de buitenzijde (bij een lucht-water-warmtepomp of hybride warmtepomp) van je woning heb je vaak een vergunning nodig. Voor het gebruik van de bodem of het grondwater als bron kun je het beste via je installateur of bij je gemeente vragen wat de regels zijn over wat en niet mag.

6. Check of je een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig hebt.

Voor de meeste hybride warmtepompen is dit niet nodig, maar sommige volledige pompen vragen om een aansluiting van 3x35 Ampère. Zo’n zwaardere aansluiting kost ruim 600 euro meer per jaar dan een gewone aansluiting. Je installateur kan je vertellen of een zwaardere aansluiting nodig is en je netbeheerder wat eventuele kosten zijn voor de aansluiting en het jaarlijkse vastrecht.

7. Laat de warmtepomp aansluiten op een aparte elektriciteitsmeter

Dan kun je bijhouden of de warmtepomp niet meer stroom verbruikt dan vooraf is berekend. Mocht de elektrische bijverwarming vaak aan gaan, dan valt dit snel op en kun je de installateur inschakelen om de oorzaak op te sporen en maatregelen te nemen.

8. Zo vind je een betrouwbare installateur

Op www.qbis.nl vind je eenvoudig betrouwbare en vakbekwame installateurs bij jou in de buurt. Je kunt er eenvoudig zoeken op jouw woonplaats en het type installatie. Nodig minstens twee aanbieders aan voor een adviesgesprek. En kies één partij om het complete systeem te installeren. Vraag daarbij ook een duidelijke handleiding én garantie.

9. Vergelijk de kosten

Een hybride warmtepomp op buitenlucht met een vermogen van 5 kW kost inclusief btw en installatie tussen de € 3.600 en € 4.600. Heb je ook een nieuwe cv-ketel nodig, dan komt er nog zo’n € 1000 tot € 2000 bij. Een volledig elektrische warmtepomp kost tussen de € 6.500 en € 16.500, inclusief btw en installatie. Een luchtwarmtepomp (die warmte uit de lucht haalt) is gemiddeld iets goedkoper dan een bodemwarmtepomp. Hou ook rekening met extra kosten voor het aanleggen van lagetemperatuurverwarming - zo’n € 2.00 als je de helft van je radiatoren vervangt.

10. Profiteer van subsidie en een lagere energierekening

Op de aanschaf van een warmtepomp kun je subsidie krijgen. Voor een hybride pomp start deze bij € 2.000. Voor een volledige warmtepomp krijg je tussen de € 2.100 tot € 3.500 subsidie.

Met een hybride warmtepomp bespaar je zo’n € 280 euro per jaar. Een volledig elektrische warmtepomp die warmte uit lucht haalt bespaart jaarlijks zo’n € 180; een bodemwarmtepomp zo’n € 320.

Bonustip: ga samen met je buren aan de warmtepomp. Buurkracht helpt

Wil je samen met je straat of buurt aan de slag met warmtepompen en/of andere energiebesparingsmaatregelen? Buurkracht biedt daarbij gratis ondersteuning. Doe de postcodecheck om te zien of er al Buurkracht in jouw buurt is of klik hier voor meer informatie.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?