Thuis energie opslaan met een zeezoutbatterij

15 augustus 2016

Een bak met opgelost zeezout en koolstofelektroden. Dat is, heel kort door de bocht, het principe van de zeezoutbatterij die in ons eigen land ontwikkeld wordt. Met tien liter kun je de energie van een dagje zonneschijn op je panelen opslaan. Een interessante innovatie in energieopslag, ook voor lokale duurzaamheidsinitiatieven. De technologie staat. Nu nog de stap maken naar grootschalige productie.

Buurkracht 160420 marnix 5
Marnix ten Kortenaar met de zeezoutbatterij

De vraag naar slimme, efficiënte manieren om elektriciteit op te slaan neemt toe. Zeker nu lang niet meer alle stroom, precies gedoseerd, uit gas- en kolencentrales komt. “Als we die zonne-energie die we overdag op onze daken opwekken, op zouden slaan, dan konden we die stroom  ’s avonds zelf gebruiken”, zegt Marnix ten Kortenaar, bedenker van de zeezoutbatterij. “Dan hoeven we ons ook geen zorgen te maken over het voortbestaan van de salderingsregeling, die zegt dat je stroom die je aan het net levert, een-op-een terugbetaald krijgt. Dat is voor veel mensen toch een drempel om zonnepanelen aan te schaffen. Dus ook voor particulieren en lokale energie-initiatieven is het belangrijk dat er betaalbare opslagmogelijkheden komen.”

Honderd procent recyclebaar

De zeezoutbatterij is een veelbelovende kandidaat. Marnix: “Een groot voordeel is dat hij bestaat uit zeezout en koolstof, schone en goedkope materialen. Anders dan bijvoorbeeld de accu in je auto, die vol geconcentreerd zwavelzuur zit. Of een lithiumbatterij, die gevuld is met licht ontvlambaar materiaal. Zoiets heeft niet iedereen graag in z’n huis staan. Of in een container in de straat. Daar komt bij dat je de zeezoutbatterij helemaal leeg kunt laden, waardoor hij geen bijzondere behandeling nodig heeft in het afvalverwerkingsproces. We kunnen hem honderd procent recyclebaar maken. En hij gaat eindeloos mee: we hebben een prototype zonder problemen meer dan 7000 keer opgeladen.”

Opslag en buurtinitiatieven onder de loep

Vanuit alle hoeken is er belangstelling voor de zeezoutbatterij. Zo gaan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Twente onderzoeken hoe je innovatieve opslagmogelijkheden en lokale energie-initiatieven beter op elkaar aan kunt laten sluiten. Met als achterliggende gedachte: laagdrempelige opslag kan bijdragen aan het succes van buurtacties en energiecoöperaties, én andersom. De zeezoutbatterij en een systeem van Ecovat staan in dat onderzoek centraal. En tientallen andere partijen, waaronder Cogas Duurzaam en Enexis, maar ook energiecoöperaties en overheden worden nauw bij het onderzoek betrokken.

Van handmatig naar grootschalig

Marnix en zijn collega’s bij Dr. Ten, het bedrijf achter de zeezoutbatterij, krijgen inmiddels veel bestellingen binnen voor demoversies. “Die staan we op onze vestiging in Zwolle nu nog handmatig in elkaar te zetten. Voor grootschalige productie is vooral geld nodig. Fondsen om een fabriek te bouwen waar we zeezoutbatterijen in alle soorten en maten snel kunnen assembleren. Of ze nou voor huis-tuin-en-keukengebruik zijn, of voor opslagcapaciteit in een wijk of zelfs het landelijke net. Iedereen ziet de business case, maar dat wil niet zeggen dat iedereen de knip trekt. We zijn dan ook druk bezig met subsidies en contracten, met partners en slimme toepassingen en integratiemogelijkheden. Dan kan het zomaar ineens heel snel gaan.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?