Thuis en op het werk inzicht krijgen met de energieverbruiksmeters

05 mei 2018

Evert Wobben woont in IJhorst en heeft zijn schildersbedrijf in het nabijgelegen Staphorst. Laten dat nou net twee plaatsen zijn met actieve Buurkrachtbuurten. Reden voor Evert om zich eens in zijn energieverbruik te verdiepen. En over te gaan tot actie. Resulterend in de nodige besparingen thuis en in zijn bedrijf.

Buurkracht ijhorst
Het schildersbedrijf van Evert

Sinds Evert een slimme meter heeft, bekijkt hij zijn energieverbruiksgrafieken regelmatig op zijn persoonlijke pagina op buurkracht.nl. “Mijn elektraverbruik lag hoog ten opzichte van dat van dorpsgenoten”, vertelt hij. “Dan wil je toch weten hoe dat zit.” Toen het Buurkrachtteam in IJhorst ‘slurpersets’ beschikbaar stelde, meldde hij zich dan ook direct aan.

Slurpers speuren

Wat denk je dat de grootste energieslurpers zijn in jouw huis? De koelkast? De droger? Of toch je waterkoker? Via Buurkracht kun je nu energieverbruiksmeters in bruikleen krijgen. Aan te sluiten op alles waar een stekker aan zit. Buurtteams die het leuk vinden om met de stekkers aan de slag te gaan en hun buurtgenoten de gelegenheid te geven energieslurpers en sluipverbruik op te sporen, kunnen zich melden bij hun buurtbegeleider.

Wat zijn jóuw energieslurpers?

Oude droger eruit, ledverlichting erin

In zijn eigen huis sloot Evert de energieverbruiksmeters die hij te leen kreeg, overal op aan. “Ik ging het hele huis door met die apparaten en de formulieren die erbij zaten”, vertelt hij. “Leuk om te doen en het leverde veel inzicht op. De grootste slurper was de oude wasdroger. Ik wist wel dat drogers veel stroom gebruiken, maar ik schrok er toch nog van. Ik heb meteen een nieuwe besteld, een extra energiezuinig model met een warmtepomp. Inmiddels heb ik ook waar het kan de lampen vervangen door ledverlichting en offertes aangevraagd voor zonnepanelen op mijn huis, bij de installateurs die het buurtteam heeft geselecteerd. Daar moet ik nog een knoop over doorhakken, maar er komt zéker iets op het dak. Ook op het dak van het schildersbedrijf; dat ligt precies goed ten opzichte van de zon en ik stel het graag beschikbaar voor een postcoderoos.”

Bouwlampen 50 keer zuiniger

Ook in zijn schildersbedrijf heeft Evert maatregelen getroffen. “We waren altijd al scherp op het niet lozen van schadelijke stoffen in het milieu; verf gooien we bijvoorbeeld niet zomaar in een container en kwasten spoelen we niet uit onder de gootsteen. Tegenwoordig letten we ook meer op ons energieverbruik. Daar ben ik echt anders naar gaan kijken. Zo zijn de bouwlampen van 1000 watt vervangen door exemplaren die met ledverlichting van 20 watt ongeveer hetzelfde licht geven. Er staat ook een nieuwe koelkast in de werkplaats met A+++-label. Bij de aanschaf van de vorige heb ik alleen op de aankoopprijs gelet; ik wist niet eens dat zo’n ding een energielabel hád.”

Werken aan lager gasverbruik

Het schildersbedrijf staat nu voor de uitdaging om het gasverbruik verder terug te dringen. “We zaten vorig jaar nét boven de grens van 4000 kuub. Daarboven ga je meer vastrecht betalen. We hebben nu op alle deuren drangers aangebracht en kieren en naden gedicht. We kijken ook naar hybride of elektrische warmtepompen. De gasprijs gaat alleen maar omhoog, dus je kunt maar beter zo min mogelijk nodig hebben.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?