Thorn-Noord bespaart al volop – en gaat door!

05 april 2017

Bewoners van Thorn-Noord 2 hebben het afgelopen halfjaar heel wat acties ondernomen om samen energie te besparen. Dat bleek tijdens de buurtbijeenkomst op maandag 3 april in Café D’n Ingel. Zowel deelnemers als potentiële nieuwe bespaarders waren aanwezig, want: iedereen kan nog meedoen en profiteren!

Buurkracht img 20170403 wa0001
Thorn is heel energiek samen energie aan het besparen! Doe je ook mee?

Energie besparen doe je samen. Dat was de boodschap van het buurtteam tijdens een eerdere buurtbijeenkomst afgelopen september. Toen al bleek er veel interesse voor energiebesparing in Thorn-Noord. Na afloop startten bewoners in werkgroepen maar liefst vijf energiebesparingsacties, van isolatie tot zonnepanelen. Nu, zo’n zes maanden later, deelden deze werkgroepen hun ervaringen. Met elkaar én met bewoners die interesse hebben om zich alsnog aan te sluiten.

Veel animo voor isoleren

Zeer succesvol is het isolatieproject. Voor isoleren blijkt in de buurt veel animo te zijn en dat is niet zo gek: gezien de leeftijd van de huizen in Thorn-Noord valt er op dat vlak nog genoeg te doen. Frank Kranen, initiatiefnemer van deze actie, vertelde dat bijna de hele werkgroep inmiddels nieuwe isolatie heeft laten aanbrengen. “We hebben eerst de verschillende mogelijkheden bekeken, zoals spouwisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Daarna hebben we samen selectiecriteria voor een aanbieder opgesteld en zijn we op zoek gegaan naar een geschikte kandidaat. Die hebben we dus gevonden.”

Warmtelekken fotograferen

Na het verhaal van Frank nam Peter Frenken, eveneens van het buurtteam, het woord. Hij trekt de kar voor de andere vier acties in Thorn-Noord. Enthousiast vertelde hij over de werkgroep die aan de slag ging met de warmtebeeldcamera. “Hiermee kun je precies zien of jouw huis warmtelekken heeft. Eén bewoner had net opnieuw geïsoleerd en was erg tevreden toen hij zag dat het allemaal goed zat. De foto’s die we vervolgens bij zijn buurman maakten, zagen er heel anders uit! Daar valt nog veel te verbeteren.”

Openbare database

Veruit de meeste belangstelling hebben inwoners van Thorn-Noord voor zonnepanelen. De werkgroep, bestaande uit 11 geïnteresseerde bewoners, heeft zich hierin verdiept en inmiddels een database aangelegd vol informatie die van nut kan zijn bij de keuze. “We hebben bijvoorbeeld de kosten in kaart gebracht en de mogelijkheden bij verschillende aanbieders naast elkaar gelegd. Buurtbewoners die geïnteresseerd zijn in de aanleg van zonnepanelen, kunnen hieruit putten.”

Besparing aanzienlijk

Peter heeft zelf sinds een half jaar een warmtepomp die zijn huis verwarmt met behulp van aardwarmte. “Het is een flinke investering, maar je bespaart aanzienlijk in de hoeveelheid gas die je verbruikt”, legt hij uit. “Twee buurtgenoten die met mij in de werkgroep voor deze actie zaten, staan op het punt om een offerte te tekenen voor hun eigen warmtepomp.” Tot slot wees Frenken de belangstellende buurtbewoners op de mogelijkheid om met energieverbruiksmeters aan de slag te gaan. “Met die apparaten kun je op jacht naar de energieslurpers in je huis: apparaten die onnodig veel stroom verbruiken. Dat geeft ook weer inzichten om je energieverbruik verder terug te dringen.”

Heel Thorn

Peter kijkt terug op een enerverende, zeer informatieve bijeenkomst in Café D’n Ingel. En is alweer met vervolgstappen bezig. “Begin juni organiseren we een informatieavond voor heel Thorn. Op die manier hopen we nog meer projecten van de grond te krijgen. En ondertussen lopen onze buurtacties nog door. Bewoners van Thorn-Noord 2 die nog niet meedoen en wél interesse hebben, zijn meer dan welkom en kunnen zich vrijblijvend aanmelden via de buurtpagina.”

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?