Test: hoe hoog is jouw sluipverbruik?

08 augustus 2017

Sluipverbruik of sluimerverbruik, iedereen heeft er wel last van. Het is de stroom die weglekt zonder dat je er iets nuttigs mee doet. Als je er niet op let, kan je dat flink wat kosten. Hoe kom je erachter hoe het ervoor staat met jouw sluipverbruik? En wat doe je eraan?

Wil je meer? Bekijk hier het overzicht: alles over elektriciteit en je verbruik in huis

Wat is sluipverbruik?

Als apparaten niet worden gebruikt maar toch watts wegtikken, is er sprake van sluip- of sluimerverbruik. Denk bijvoorbeeld aan je televisie op de stand-bystand, opladers in het stopcontact terwijl je telefoon al opgeladen is of je elektrische deurbel die continu een klein beetje stroom verbruikt. Per apparaat haal je er misschien je schouders voor op, maar alles bij elkaar geeft een huishouden al snel € 100,- per jaar uit aan weggelekte stroom. Zonde toch?

Buurkracht 170405 regulier sluipverbruik
Bekijk je nachtelijke verbruik via de grafiek op buurkracht.nl en zie hoe hoog jouw eigen sluipverbruik is.

Hoe meet je het sluipverbruik in jouw huishouden?

Als jouw slimme meter gekoppeld is aan buurkracht.nl, kun je je sluipverbruik vrij eenvoudig aflezen van je gebruiksgrafieken. Hoe? Door je verbruik tussen 1 en 5 uur ’s nachts te bekijken. Tussen die tijdstippen is de kans het grootste dat je stroomverbruik alleen uit sluipverbruik bestaat. Het laagste uurverbruik in dat nachtelijke tijdsvenster is ongeveer gelijk aan je sluimerverbruik. Is dat boven de 100 watt? Dan kan het omlaag!

De grote boosdoeners?

Welke apparaten staan nou het vaakst nodeloos te draaien? Dat verschilt natuurlijk per huishouden. Computers met randapparatuur staan gemiddeld boven aan het lijstje, gevolgd door de tv, de dvd-speler en audio-apparatuur. Heb je vloerverwarming? Tel dan de waterpomp van je vloerverwarming ook maar mee; dat is een van de grootste stiekeme slurpers.

Tips om je sluipverbruik te lijf te gaan

Helemaal naar nul krijg je je sluipverbruik meestal niet. Als je magnetron of andere keukenapparatuur met klokjes en ledlampjes ingebouwd is, kom je niet altijd makkelijk bij de stekker. Maar het grootste deel van je sluipverbruik is tamelijk eenvoudig te voorkomen.

1. Als je kunt kiezen tussen een uitknop en stand-byknop, ga dan voor de eerste.

2. Heb je halogeenlampen? Zet dan waar mogelijk een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Dan trekt de transformator geen stroom meer als het licht uit is. Nog beter is het om ze te vervangen door ledlampen.

3. Haal contactdozen in huis met een aan-/uitschakelaar. Daar kun je meerdere apparaten op aansluiten – bijvoorbeeld je computer, scanner en printer of je tv met dvd-speler – en na gebruik met één druk op de knop uitzetten.

4. Voor de pomp van je vloerverwarming kun je vanaf een tientje of zes een pompschakelaar aanschaffen die voorkomt dat je pomp dag en nacht staat te draaien. De investering verdien je binnen een jaar terug.

5. En in het kader van alle kleine beetjes helpen: haal opladers uit het stopcontact als je smartphone of tablet opgeladen is. Denk ook aan opladers van andere apparaten zoals je playstation.

Samen aan de slag?

Woon je in een Buurkrachtbuurt? Dan kun je via Buurkracht een set met energieverbruiksmeters reserveren. Hier lees je er meer over.

Speel het gratis energiespel

Een bijeenkomst bij jou in de buurt?